ZEM: HND PROZVAO MINISTRICU KULTURE

Tekst HND/Panopticum

Foto: MK

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je izvjestilo javnost i želi još jednom podsjetiti da je istupilo potkraj prošle godine iz Radne skupine Ministarstva kulture za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM) jer Ministarstvo kulture u Nacrt prijedloga ZEM-a nije uvrstilo nijedan HND-ov prijedlog iz dokumenta kojeg su Ministarstvu dostavili 26. kolovoza 2019., a nakon što im je 26. srpnja 2019. na uvid dan radni materijal budućeg zakona, te obzirom na činjenicu da resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek neprestano ponavlja kako HND iznosi “netočnu tvrdnju da njihovi zahtjevi nisu bili uvaženi”.

Nadalje, ovakvim izjavama uporno se pokušava stvoriti dojam kako je HND bez pravog razloga napustio Radnu skupinu resornog ministarstva. Stoga HND ponavlja da Ministarstvo kulture nije prihvatilo nijedan HND-ov prijedlog na radni tekst Zakona o elektroničkim medijima, uključujući onaj o depolitizaciji Vijeća za elektroničke medije. HND napominje kako se HND u Radnu skupinu uključio odgovorno, u dobroj vjeri i s najboljim namjerama, očekujući da je svima cilj isti – unaprjeđenje medija u Hrvatskoj i ostvarivanje njihove demokratske funkcije u društvu.

Osim toga, HND smatra kako je za hrvatsko medijsko polje loše što se iz cijelog seta medijskih zakona Ministarstvo kulture odlučilo samo na izradu novog ZEM-a, a da prethodno nije definirana ni medijska politika, niti je donesen novi Zakon o medijima, te da kao profesionalna udruga koja okuplja više od 2000 novinara, snimatelja i fotoreportera, nije smjela propustiti priliku sudjelovanja u kreiranju buduće medijske slike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon