ŽELJKO KERUM – SLIKA LIJEPE NAŠE

Tekst: Filip Đukić

Foto: Tportal

Činjenica da je HRT, državna televizija, u svoju emisiju Otvoreno pozvala Željka Keruma, dovoljno govori o njezinoj ozbiljnosti i integritetu. Željko Kerum politički je utopljenik. Zaista, čak i na ovim oskudnim političkim poljanama, on više nema što tražiti na političkoj pozornici. Ili možda ima?

POČETAK

Njegova priča u politici počela je 2009. godine kada postaje gradonačelnik Splita, a u to vrijeme bio je i poslovno na vrhuncu:  Hotel “Marjan”, Kerumove trgovine, Trgovački centar “Joker”, Koteks, Dujmovača, Central, Prva voda na Marjanu dio su onoga gdje je imao udjela.

Kasnije zajedno sa sestrom, Nevenkom Bečić, ulazi u Sabor gdje je bio poslušan dizač ruku. U svojim javnim istupima je donosio često neartikulirane misli jednog građevinarca, izjavljujući homofobne, seksističke i ostale rečenice. Jedna od upečatljivijih je ona u emisiji Nedjeljom u 2, Aleksandra Stankovića, kada je izjavio kako „Srbi i Crnogorci ne mogu donijeti ništa dobro“ i da ne želi Srbina za zeta jer je „tako odgojen“.

Afere i aferice, pa razvod sa ženom i ženidba za 24 godine mlađu Fani Horvat gurnule su Keruma na naslovnice tabloida pa se o njemu pisalo u različitim kontekstima. Tepali su da je hrvatski Berlusconi, što je isto tako stvorilo jednu zamagljenu sliku, kontroverznog, ali uspješnog i dominantnog političara i poduzetnika.  Ta apozicija „poduzetnik“ kod Kerumovih je glasača uvijek izazivala svojevrsnu vjeru u njegovu sposobnost i poduzetnički duh.

LOKALNI PODUZETNIK POLITIČAR

Kerum dakle stvara prizmu uspješnog poduzetnika, pandan Milanu Bandiću, te je takav kroz svoj poslovni uspjeh i utjecaj, ljudima donio ideju da će on takav uspješan, cijeli jedan grad pretvoriti u plodnu poduzetničku i gospodarsku zonu. Uspio je ogroman broj članova svoje obitelji uhljebiti u gradsku upravu, na sjednice često nije dolazio, a i u Saboru je bio rijetko viđen gost.

Međutim, stečajem Keruma d.o.o. i ostalim poslovnim krahovima Kerum je postajao sve više politički, društveno neprihvatljiviji; čak i za one njegove tvrdokorne glasače. Famozno lijepljenje pršuta na čelo kao dio predizborne manifestacije, zgadilo se i biračima i političkim partnerima pa gubi izbore u Splitu.

Kerum je svoje političko djelovanje temeljio na „narodnosti“ i poduzetničkim uspjesima. Percepcija njegovog lika, kao narodnog političara, koji eto ponekad izjavi nešto uvredljivo, izazivala je osjećaj nelagode kod jednih i smijeh kod drugih.

NARODNO VESELJE

I takav se kroz smijeh, narodno veselje i etno stil komunikacije provlačio kroz politički svijet koji je bio uređen za njega. Nepotizam, primitivizam, seljakluk, prizemnost u svakom pogledu sada isijavaju iz Željka Keruma.

Njegova retorika toliko je siromašna pa je sve svoje snage prebacio u napad, pošalice i dekintirane poruge upućene sugovornicima, političkim oponentima u političkom mnijenju. Ti napadi na sugovornike, još uvijek izazivaju određene simpatije kod jednog dijela ljudi. I to je ono najžalosnije.

Željko Kerum je slika Hrvata. Budući da jedan takav, poduzetnik koji je izgubio puno, da je politički propuh, da je intelektualno nedorastao, da je podoban u svakom pogledu; da je uspio još uvijek o(p)stati u političkom životu – samo je podsjetnik svijesti stanovnika ove države.

ŽELE SE VRAĆA?

Dok bi u drugom svijetu, drugoj državi, ta figura bila predložak za kakav crno – humorni – groteskni sitcom, ovdje je ta figura još uvijek politički živa i aktivna. Takav aktivan, dolazi u emisije, daje izjave u središnjem dnevniku i najavljuje kako će ući u Sabor ponovno i podržati onoga tko bude imao većinu.

I ne šali se, misli ozbiljno. Kao i oni što će mu dati glas. Možda ćemo svjedočiti još jednom „pršutingu“. Još jednoj hrvatskoj zbilji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon