ŽDO U ZAGREBU: ODGOVOR NA OBJAVLJENE INFORMACIJE

Tekst: DORH

Foto: GI

Nastavno na objave u dnevnim novinama vezano za odbacivanje kaznene prijave Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv K. F. objavljujemo odgovor na objavljene informacije radi točnog informiranja javnosti.

U navedenim novinskim člancima netočnim, tendencioznim i zlonamjernim interpretacijama se insinuira da je državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu podnositelja kaznene prijave B. G. protiv osumnjičenika K. F. “jer prijavljeno kazneno djelo teškog ubojstva odnosno ratnog zločina na štetu Čedomira Vučkovića nije djelo koje se progoni po službenoj dužnosti”. Ovakvi navodi upućuju na potpuno pogrešan zaključak kako državni odvjetnik smatra da konkretna kaznena djela nisu kaznena djela za koja se kazneni progon poduzima po službenoj dužnosti odnosno da nije ovlašteni tužitelj sukladno članku 2. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku.
U konkretnom predmetu to nije slučaj, kako bi se moglo potpuno pogrešno zaključiti, i ni u kojem slučaju se ne radi o nezakonitom odbacivanju kaznene prijave već o zakonitoj odluci utemeljenoj na utvrđenim činjenicama.

Naime, Zakon o kaznenom postupku u članku 206. stavku 1. propisuje razloge zbog kojih se kaznena prijava treba odbaciti, a jedan od tih razloga je upravo po definiciji zakona “da prijavljeno djelo nije kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti”. To, uz druge razloge, u postupovnom kaznenom pravu, doslovno znači da unatoč pojedinih ostvarenih zakonskih obilježja konkretnog kaznenog djela, kaznenog djela ipak nema zbog postojanja okolnosti koje isključuju protupravnost budući da je postojanje protupravnosti nužan opći konstitutivni element svakog kaznenog djela.
A upravo se o tome radi u ovom konkretnom slučaju. Zbog toga je na temelju činjenica utvrđenih tijekom izvida provedenih povodom kaznene prijave i činjenica poznatih iz postupka koji je vođen protiv B. G., od kojih neke nisu bile poznate prilikom pokretanja kaznenog postupka protiv K. F., doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave. Podnositelj je o navedenom obaviješten sukladno odredbi čl. 206. st. 3. Zakona o kaznenom postupku.

U odnosu na tzv. vještačenje priloženo uz kaznenu prijavu, ističemo da ga je izradila osoba koja nije vještak u smislu Pravilnika o stalnim sudskim vještacima i to tzv. vještačenje, naručeno je i plaćeno u Republici Srbiji, nema vjerodostojnost niti pravnu snagu prema pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon