ZBOG UPITNOG DALJNJEG FUNKCIONIRANJA SUDBENE VLASTI PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA ZATRAŽIO SASTANAK S PREDSJEDNIKOM RH

Tekst: N. Jelić

Foto: HRT/Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u četvrtak, 13. srpnja 2023. predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovana Dobronića, na njegov zahtjev.

Na sastanku u Uredu Predsjednika Republike, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić upoznao je predsjednika Milanovića s aktualnom situacijom i problemima u sustavu pravosuđa. Prema njegovim riječima, problemi su ozbiljni i traže sustavno rješavanje, a posebno je istaknuo izrazito loše uvjete rada na hrvatskim sudovima.

Razgovarali su i o štrajku pravosudnih službenika i namještenika koji je ušao u šesti tjedan, pri čemu je predsjednik Vrhovnog suda ukazao na moguće posljedice štrajka, ali i nerješavanja ostalih problema, za pravosudni sustav. Dovedeno je u pitanje uredno funkcioniranje sudbene vlasti i ostvarivanje ustavnih prava i sloboda građana, kazao je.

Vodeći se brigom za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, predsjednik Republike upozorava kako je sadašnje stanje neodrživo te – uzimajući u obzir izrazito loš materijalni status pravosudnih službenika i namještenika – poziva Vladu da žurno osigura sve potrebne uvjete, materijalne, tehničke i organizacijske, za normalno funkcioniranje pravosudnog sustava.

Pravosuđe mora biti u stanju građanima osigurati pravodobnu i kvalitetnu uslugu jer samo tako može jamčiti građanima ravnopravnost te zaštitu njihovih prava i sloboda, smatra predsjednik Milanović.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon