ZBOG ORBANOVOG ODBIJANJA LGBT ZAJEDNICE ZA ULAZAK U MAĐARSKE ŠKOLE EK STOPIRALA FINANCIRANJE IZ EU FONDOVA

Tekst: Panopticum

Foto: Fidesz

Europska komisija priopćila je uoči ovogodišnjeg Božića da je postigla sveobuhvatni sporazum s Budimpeštom o financiranju za proračunsko razdoblje od 2021. do 2027. godine. No većina od 22 milijarde eura novca iz EU fondova zasad se neće osloboditi jer Mađari tek trebaju ispuniti niz uvjeta koji se odnose na vladavinu prava. Međutim, kako saznaje suradnica portala Panopticum iz Budimpešte, Bruxelles je odlučio napraviti financijsku zastoj Mađarskoj iz kohezijskog fonda jer vlada premijera Viktora Orbána tek treba provesti reforme koje bi trebale osigurati neovisnost pravosuđa. Naime, Budimpešta se godinama bori s briselskom procjenom koja se tiče vladavine prava u Mađarskoj. Ministri EU-a prošli su također potpisali odluku komisije da uskrati oko 6,3 milijarde eura financiranja zbog kršenja vladavine prava. Posljednja odluka utječe na širi fond europskog novca, a odnosi se na odredbe povezane s Poveljom o temeljnim pravima EU-a.

Najveći kamen spoticanja između Orbana i EU jest daljnja sprovedba mađarskog zakona koji diskriminira ljude na temelju njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Riječ je o Orbanovim političkim odlukama koje već duži niz godina nastoje spriječiti penetraciju mađarske LGBT zajednice s gradivom u udžbenike i s ulaskom u osnovne i srednje škole.

Obzirom na velik broj izbjeglica iz susjedne Ukrajine a čiji broj premašuje milijun ljudi i koji vrše velik pritisak na financijski sektor susjedne Mađarske, ova će najnovija odluka iz Bruxellesa svakako dodatno naglasiti fiskalne izazove s kojima se suočava Orbán.

Ovakav pristup Europske komisije prema Mađarskoj svakako će se odraziti i na Poljsku koja je također na udaru kritika zbog neovisnosti pravosuđa. Inače, Poljaci bi od 2021. do 2027. trebali dobiti kohezijska sredstva u vrijednosti od 76 milijardi eura.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon