ZBOG KORONE SDP PREDLOŽIO OTKAZIVANJE MATURE

Tekst: SDP/Panopticum

Foto: Radio 1

Na tragu već iznešenog prijedloga bivše HDZ-ove ministrice znanosti i obrazovanja Ljilje Vokić, SDP je u subotu 18. travnja 2020., organizirao tribinu o obrazovanju i državnoj maturi u ovom vremenu pandemije. Moderator tribine doc. dr. Emil Tafra, predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije SDP-a, u razgovoru sa sudionicima ukazao je na moguća rješenja za ove probleme koji izazivaju veliki stres kod učenika i roditelja.
Ana Sesar, viša stručna savjetnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kaže da su spremni za realizaciju mature tokom lipnja, no smatraju da je optimalan termin pisanja mature u kolovozu 2020.
Prof. dr. sc. Neven Budak, predsjednik Savjeta za predškolsko i školsko obrazovanje SDP-a, mišljenja je da državna matura nije mjerilo kvalitete znanja srednjoškolaca te smatra da ju je potrebno ukinuti. On također ističe da ukidanjem državne mature učenici ne bi ništa izgubili, već bi im se samo smanjio stres.
Eli Pijaca Plavšić, izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja, ističe kako se Ministarstvo ponaša kao da su ovo normalni uvjeti, iako nisu. Odluke je potrebno donijeti odmah, jer kako kaže čak 68 posto učenika strukovnih škola ide na državnu maturu, a ne zna se što s njima, jer nisu prošli pripreme.
Uputila je i veliku zahvala svim učiteljima, nastavnicima, profesorima, ravnateljima, koji svojim entuzijazmom u ovim teškim uvjetima svakodnevno pokazuju da im je stalo i ulažu velike napore da bi svoje učenike naučili svemu onome što treba.
Marko Matijević, glavni urednik portala Srednja.hr, smatra da je državnu maturu nužno provesti, jer povratak na prijemne ispite na fakultetima znači povratak u korupciju. Ističe i kako fakulteti u ovim uvjetima nisu u mogućnosti osigurati pisanje prijemnih ispita. Marko Matijević, istaknuvši kako bi nacionalni ispiti zaustavili stvaranje invazije odlikaša, a mišljenja je i da će slobodan upis na fakultete samo povećati broj studenata koji neće završiti fakultete.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon