ZBOG KORONE POREZNA UPRAVA OTPISUJE PAUŠAL PRIVATNIM IZNAJMLJIVAČIMA

Tekst: R. F.

Foto: A. H.

Prema službenom priopćenju Porezne uprave RH iznajmljivači paušalisti zbog pandemije koronavirusa neće morati platiti paušal poreza na dohodak za drugi kvartal 2020. godine. Naime, Porezna uprava je objavila kako svim iznajmljivačima, bez obveze podnošenja posebnog zahtjeva, otpisuje obvezu poreza koju bi bili dužni platiti do kraja drugog tromjesečja, što znači do 30. lipnja ove godine.

Porezno rješenje pozitivno je za iznajmljivače koji su u situaciji pandemije koronavirusa ostali bez gostiju, kao i uostalom čitav turistički sektor, a samim time i bez prihoda. Dakle, paušal za drugi kvartal se otpisuje te neće biti potrebno ispunjavati niti slati ikakve zahtjeve za otpisom. Najavljenim mjerama pomoći gospodarstvu, Vlada je iznajmljivačima omogućila da zatraže odgodu plaćanja paušala poreza na dohodak za prvi kvarta. S razvojem situacije u hodu će se riješevati drugi kvartali, s obzirom na nastale probleme, te u slučaju ako prihoda od iznajmljivanja i dalje neće biti.

Podsjetimo, iznajmljivači ove godine plaćaju upola manju paušalnu turističku pristojbu, s time da se ona na pomoćne krevete ne primjenjuje. Osim toga, mnogi traže i da se iznajmljivačima omogući moratorij na kredite. Danas u Hrvatskoj ima više od 100 tisuća iznajmljivača, koji ostvaruju preko 50 posto turističkog prometa.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon