ZBOG KORONAVIRUSA NAJVEĆA OBUSTAVA LETOVA U POVIJESTI CIVILNOG ZRAKOPLOVSTVA 

Tekst: Panopticum

Foto: BA

Zrakoplovne kompanije obustavile su danas najviše letova u povijesti zrakoplovstva pozivajući vlade u pomoć kako bi prebrodile razdoblje sloma potražnje zbog epidemije koronavirusa. Naime, Vlade širom svijeta uvele su karantenu i ograničile kretanje kako bi spriječile širenje zaraze koronavirusom. Izgledi za avioprijevoznike dodatno su se pogoršali nakon što je Španjolska proglasila izvanredno stanje, SAD proširio ograničenje putovanja na Veliku Britaniju i Irsku, a Australija i Novi Zeland zatražili samoizolaciju svih putnika.

EU mediji javljaju kako su vlasnici British Airwaysa, easyJet i Air France-KLM pridružili brojnim avio-kompanijama koje su gotovo u potpunosti prizemljile zrakoplove zbog karantene i ograničenog kretanja u mnogim zemljama širom svijeta. Osim toga, niskobudžetni prijevoznici Ryanair i easyJet također planiraju prizemljiti većinu flote, a britanska je kompanija zatražila i pomoć vlade dok je finski prijevoznik “Finnair”najavio 90-postotno smanjenje kapaciteta upozorivši da će ovu godinu zaključiti s velikim gubitkom.

Nadalje, tri glavna svjetska zrakoplovna udruženja, Oneworld, SkyTeam i StarAlliance, povukla su danas neuobičajen potez pozivajući zajedničkim priopćenjem vlade da im pomognu nositi se s “izazovom bez presedana“. Lufthansa je to učinila još krajem prošlog tjedna pojašnjavajući da će zatražiti pomoć od vlada svih “matičnih tržišta”. Njemačka je kompanija vlasnik Brussels Airlinesa, Austrian Airlinesa i Swiss Aira. Njemačka, francuska, nizozemska i britanska vlada poručile su da razmatraju načine pomoći industriji. Zrakoplovne kompanije vjerojatno će odgoditi i isporuke novih zrakoplova, što će utjecati na poslovanje Boeinga i Airbusa. S padom narudžbi suočavaju se i proizvođači zrakoplovnih motora.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon