ZAVRŠIO LITERARNI NATJEČAJ ČAKOVEČKE UDRUGE MLADA PERA

Tekst: Gorkić Taradi

Foto: Mlada pera

Završio je literarni natječaj udruge Mlada pera pod nazivom “Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?” i zbornik kajkavštine već je u tisku. Ono što zasigurno zanima sve one koji su poslali radove za zbornik je tko je sve ušao u njega, odnosno ko so kajkavci sih fela?

Kratko i jasno, sve je objavljeno u Kištici za zutraladici u koju se spremio lijepi KAJ i za budućnost, ladici s radovima iz svih kajkavskih govornih područja pa i onih štokavskih gdje su upravo učili zavičajne govore i okušali se u kajkavštini, od malog šestogodišnjaka do velike cure dajući svima do znanja koliko su samopouzdani i samosvjesni te koliko je bogata kajkavština razlikujući se od brega do brega, od sela do sela!

Zadatak je bio, osim da rad bude na kajkavštini, na veseli način ubaciti sebe u priču ili pjesmu i objasniti zašto su oni važni, a 10 autora koji su to najbolje napravili odnosno Najprefriganke i Najprefriganci natječaja Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem? te dobitnici plakete i novčane nagrade u iznosu 100 kn navedeni su u prilogu teksta i to kako slijedi:

  • Gita Radiković,  4.a razred, OŠ Petar Zrinski Šenkovec za pjesmu Mošča – šmer!
  • Marta Ciglar, 5.a razred, OŠ  Tomaša Goričanca  Mala Subotica za priču Deteča igra je važna
  • Leona Fic, 3.b razred, OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu za pjesmu Moja familija je važna
  • Dora Novak, 7. razred, OŠ Gornji Mihaljevec, Gornji Mihaljevec za pjesmu Nišči me ne razme dok povedam po kajkavskom
  • Tonka Periša,3.c razred, OŠ Petra Preradovića Zagreb za priču Važna Tonka
  • Sabina Čehulić, 8.a razred, OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički za pjesmu Moje srce zagorske
  • Vida Klasan, 4. razred, OŠ Prof. Blaž Mađer Novigrad Podravski za pjesmu Jotec i majka
  • Una Kliska, 4.c razred, III. osnovna škola Bjelovar za pjesmu Da nesem
  • Gabriel Mišković, 3.b razred, OŠ Novo Čiče, Novo Čiče za pjesmu Programer
  • Nina Kovačić, 3.b razred, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu za priču Pokliči Havsa

Iako je ponegdje bio vidljiv napor da cijela pjesma ili priča bude na kajkavskom, između autora i autorica koji su se uspjeli potpuno sjediniti s kajkavskim jezikom odnosno narječjem odlučeno je posebno istaknuti dvije Najkajkavke natječaja “Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?” a to su Lorena Kovač (6. razred) i Helena Perhoč (8. razred) iz OŠ Domašinec i za to će primiti posebne plakete.

Godina ide prema kraju i sa zadovoljstvom se proglašavaju i Izvori literarnog izražavanja mladih jer ih ove godine opet ima dvoje. Naime dvije škole nastavile su kontinuitet javljanja na natječaje potičući svoje učenike da se literarno prepuste kreativnosti! Škole dobitnice plakete Izvor literarnog izražavanja mladih za 2022. godinu su OŠ Josipa Broza Kumrovec  i OŠ Konjščina.

Zahvaljujući pokroviteljima projekta, a to su Ministarstvo kulture i medija, Međimurska županija, Varaždinska županija, Grad Čakovec, Općina Nedelišće, Općina Mala Subotica, Općina Štrigova i Općina Kotoriba svi autori, svi mentori i sve knjižnice u školama iz kojih su kajkavci sih fela dobit će svoj primjerak zbornika Kištica za zutra!

I na kraju, podsjetimo da do 20. prosinca 2022. traje natječaj pod nazivom “Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!” na kojem se biraju dječji turistički ambasadori.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon