ZAVRŠILA DVODNEVNA RADIONICA O HRVATSKIM OTOCIMA

Tekst: M. Šamanić

Foto: I. Pajalić

U Splitu i Zadru je 3. veljače 2020. završila radionca koju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, odnosno Uprava za otoke, u sklopu procesa izrade Nacionalnoga plana razvoja otoka, te uz stručnu podršku Svjetske banke. Dvodnevna radionica je organizirana  2. i 3. ožujka 2020. godine za jedinice lokalne i područne samouprave i regionalne razvojne agencije iz Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko neretvanske županije.

Naime, izrada Nacionalnoga plana razvoja otoka propisana je novim Zakonom o otocima te je srednjoročni strateški dokument razvoja hrvatskih otoka, koji će nakon izrade i usvajanja od strane Vlade Republike Hrvatske, vrijediti 7 godina. Zakonom je ujedno propisano kako dokument mora biti razrađen kroz 17 programskih područja, a koja obuhvaćaju područja vodoopskrbe i odvodnje, energetike, zdravstvene zaštite, demografska pitanja, socijalnu skrb, prometnu povezanost, zaštitu okoliša i prirode, gospodarska pitanja i dr., odnosno dokument je postavljen i sektorski te njegova izrada zahtijeva vrlo usku suradnju različitih tijela unutar sustava državne uprave, ali i suradnju s obalno-otočnim županijama, općinama i gradovima na otocima i regionalnim razvojnim agencijama koje obavljaju svoju djelatnost na tom području.

U određenim fazama izrade ovog važnog strateškog dokumenta za razvoj otoka, očekuje se i uključivanje i drugih dionika otočne zajednice. Ciljevi radionice su utvrđivanje razvojnih potreba otoka, identificiranje investicijskih prioriteta, izrade indikativnog financijskog okvira Nacionalnog plana te utvrđivanje priroriteta i projekata te njihove prihvatljivosti za financiranje u novoj financijskoj perspektivi unutar proračuna Europske unije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon