ZAVRŠENO ISTRAŽIVANJE POTOPLJENOG TULSAMERICANA

Image may contain: food

Tekst: D. S.

Foto: US Embassy Zagreb/www.icua.hr

Završeno je istraživanje ostataka potopljenog zrakoplova Tulsamericana iz 1944. u kojem su sudjelovali hrvatski podvodni arheolozi, a njihov angažman zabilježio je i New York Post, izvijestilo je u srijedu Sveučilište u Zadru.

Agencija pri američkom Ministarstvu obrane koja brine o nestalim žrtvama DPAA, osigurala je sredstva za povratak ostataka dvojice članova posade. Angažirali su vrhunskog podvodnog arheologa Brendana Foleya kojemu su se pridružili Mate Parice s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Marko Meštrov iz Agencije Han i student Paolo Iglić. Potraga je rezultirala pronalaženjem ostataka za koje se vjeruje da pripadaju članovima posade, rečeno je u priopćenju.

Međunarodna suradnja i najnovija tehnologija

Zadarski stručnjaci su imali priliku surađivati s vrhunskim kolegama iz Grčke, Engleske i SAD-a, te se upoznati s najnovijom tehnologijom koja je u viškom podmorju korištena.

Image may contain: 5 people, people smiling, people standing

New York Post, koji se tiska u pola milijuna primjeraka, objavio je reportažu u kojoj se spominje i angažman zadarskih ronilaca.

Povijest potonuća

Kada je 17. prosinca 1944. Tulsamerican posljednji bombarder modela Liberator krenuo u svoj posljednji let, napali su ga njemački lovci. Srušili su nekoliko bombardera iz formacije te oštetili hidraulični sustav i motor Tulsamericana. Posada je ipak nastavila letjeti prema Visu, namjeravajući se prizemljiti na pistu za prihvaćanje oštećenih zrakoplova. Nakon bezuspješnih pokušaja ostali su bez goriva i pali u more. Sedmoro članova posade uspjelo se spasiti, dvoje je s avionom ostalo u morskom grobu, a jedno tijelo je pronađeno na površini.

Ipak, na razliku od brojnih, ova nesreća nije zaboravljena jer se radilo o avionu kojeg su doprinosima platili zaposlenici tvornice i građani Tulse. Bio je medijski praćen sve do svojeg posljednjeg zadatka, a u Tulsi postoji i muzej koji mu je posvećen.

No automatic alt text available.

Godine 2009. jedan je ronilac na oko 500 metara od otočića kod južnog dijela Visa, na dubini od 39 metara, opazio ostatke koji nisu bili u registru kulturne baštine te prijavio pronalazak. Hrvatski restauratorski zavod formirao je stručni tim za istraživanje, među članovima je bio i Danijel Frka koji je otkrio pločicu sa serijskim brojem 42-51430 što je potvrdio da se radi o Tulsamericanu.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon