ZATVORENICI U HRVATSKIM ZATVORIMA SIGURNI OD KORONE

Tekst: B. D.

Foto: MP

U skladu s napomenama Ministarstva pravosuđa sudovi  u Hrvatskoj slijedom uputa usmjerenih na prevenciju širenja koronavirusa do daljnjeg ne šalju osuđenike na odsluženje zatvorskih kazni. Naime, svi Županijski sudovi dobili su preporuke ministarstva u svrhu zaštite osoba lišenih slobode i zaposlenika kaznenih tijela RH. Prema toj uputi nadležnog ministarstva suci trebaju prolongirati datum upućivanja osuđenika na izvršenje kazne zatvora, a u slučaju odlučivanja o molbama za odgodu trebaju voditi računa o zaštiti zatvorenika i zaposlenika.

Osim toga, Ministarstvo je također Županijskim sudovima preporučilo da u slučaju odlučivanja o prekidu kazne omoguće prekid izvršenja kazne kad god je to moguće. Većina zatvorenika je spremna prihvatiti takve ponude, no ima i manji broj onih koji to ne žele jer ih zbog mjera socijalnog distanciranja koje su promijenile život u Hrvatskoj i na slobodi čeka izolacija.

Nadalje, iz Ministarstva pravosuđa priopćuju kako je stanje u zatvorskom sustavu dobro te da u koordinaciji s nadležnim sudovima i državnim odvjetništvima u svrhu zaštite zdravlja svih zatvorenika i službenika kaznenih tijela, a posredno zaštite zdravlja šire društvene zajednice, poduzimaju sve mjere na rasterećenju sustava i osiguravanju što boljih uvjeta u zatvorima, te da još ni jedan zatvorenik u Republici Hrvatskoj nije prekinuo izdržavanje kazne zatvora zbog COVID-19.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon