ZASTUPNIK RF O MOGUĆIM ZLOUPORABAMA ZAPOŠLJAVANJA U ZAGREBU

Tekst: Z. N.

Foto: Radnička Fronta

Gradski zastupnik Radničke Fronte u Skupštini Grada Zagreba, Zlatko Nikolić je 10. srpnja 2019. na aktualnom satu 25. sjednice Gradske Skupštine upitao gradonačelnika Zagreba Milana Bandića o problemu novog zapošljavanja u Gradskoj upravi, no pitanje je ostalo bez odgovora. Naime, prema saznanjima Radničke Fronte gradonačelnik Zagreba Milan Bandić gomila zaposlene u Gradskoj upravi i ima ponovno povećanje agencijskog rada u tvrtkama Zagrebačkog Holdinga. Temeljem toga, kao i o mogućim namjerama gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da nova zapošljavanja upotrijebi u predizborne svrhe oglasio se zastupnik Zlatko Nikolić te se obratio medijima priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti, i to kako slijedi:

Novi podaci o zaposlenima u Gradu Zagrebu pokazuju nekoliko problematičnih tendencija. Prva je rast zaposlenih u Gradskoj upravi i po gradskim uredima. Razlika u zaposlenima je u prvom kvartalu 2019. nasuprot prvog kvartala 2018. u 113 zaposlenih više i to se najviše zapošljavalo u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu, Gradskom uredu za financije, Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, a posebnost je Gradski ured za demografiju gdje je broj zaposlenih u godinu dana porastao preko 100 posto s 15 na 31 zaposlenih.

Broj zaposlenih u statusu agencijskih radnika ili radnika preko posrednika u istom periodu i tvrtkama u sklopu Holdinga neprestano raste. Iako je gradonačelnik Bandić više puta najavljivao i obećavao da će se trend agencijskog zapošljavanja zaustaviti, taj trend ide u suprotnom smjeru od posljednjih lokalnih izbora do danas. Agencijski se zapošljava u više gradskih tvrtki, i to po broju agencijskih radnika prevladavaju: Čistoća, Zagrebačke ceste, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Zagrebparking, Gradska groblja, Gradska plinara, Zrinjevac, Tržnice, Vodoopskrba i odvodnja, Direkcija, Gradska plinara – Opskrba, itd. Ukupno zaposlenih agencijskih radnika u prvom kvartalu 2019. ima 282, što je 135 više nego u prvom kvartalu 2018. i povećanje od čak 92 posto. Iako nas iz gradskih tvrtki vole uvjeravati da se radi o zapošljavanju isključivo u „sezonskim“ poslovima prilikom povećanja obima posla, vrlo je jasna tendencija postupnog rasta agencijski zaposlenih radnika tijekom cijele 2018. godine jer se niti u jednom kvartalu broj tako zaposlenih radnika ne smanjuje, već upravo suprotno.[1] Većina navedenih radnika je zaposlena kod Adria zaposlenika d.o.o., a Grad je 23. siječnja 2019. objavio sklapanje ugovora s tom firmom vrijedno 45.392.259,51 kuna. [2]

Pojedini sindikalni povjerenici iz Holdinga i neovisnih društava nas uvjeravaju da se ne radi ni o kakvim „privremenim“ poslovima, već se ljude zapošljava na stalne poslove, s istom plaćom kao i standardne zaposlenike, no ne i sa svim pravima kao što imaju radnici u matičnim tvrtkama. Razlika je u „ostalim“ pravima koje im jamči zapošljavanje u matičnim firmama. Takvi su radnici u pravilu bez sindikalne zaštite pošto imaju vrlo „klimave“ ugovore pa se iz straha od gubitka posla ne odlučuju na sindikalnu zaštitu. Gradonačelniku je očito bitnije da se višak proslijedi agencijama nego da radnici imaju sva prava kao i njihove kolege poput božićnice, regresa, a pojedini radnici nemaju čak ni plaćen prijevoz. Agencijsko zapošljavanje se nastavilo i u ostalim kvartalima 2019. pa je tako sada u srpnju bilo novih zapošljavanja na takav način.

Hrvatska je neslavni rekorder u prekarnom radu i radu s nestandardnim uvjetima na razini EU s čak 6,9 posto što je ispred prve iduće Francuske koja je na 5 posto prema posljednjim istraživanjima Eurostata[3] iz 2018. godine. Gotovo 90 posto ugovora koji se zaključuju danas u Hrvatskoj su nestalni ugovori i ugovori na neodređeno. Nesigurne i nisko plaćene poslove radi 50 posto mladih, a navedenim procesima najviše su pogođeni oni koji se prvi put zapošljavaju.[4] Upravo je to statistika koja je osigurala masovni egzodus ljudi iz Hrvatske u zemlje gdje su prava radnika puno bolja, a stalan i siguran posao nešto standardno.

Podsjetimo i da je gradonačelnik „sasvim slučajno“ uoči lokalnih izbora 2017. godine podijelio više stotina ugovora za tvrtke u Holdingovom koncernu radnicima koji su tada bili zaposleni preko posrednika[5]. Stoga logično postavljamo pitanje, priprema li gradonačelnik teren za novo dijeljenje standardnih ugovora agencijskim radnicima pred iduće lokalne izbore? Ili pak puno prije, kako su nam prvi na redu parlamentarni?

Zlatko Nikolić, Gradski zastupnik Radničke Fronte u Skupštini Grada Zagreba

________________________________________________________

Napomene:

[1]               I. kvartal 2018. – 147, II. kvartal 2018 – 161, III. kvartal 2018. – 189, IV. kvartal 2018. – 207, I. kvartal 2019. – 282.

[2]               Obavijest o dodjeli ugovora – Rezultati postupka nabave, Zagrebački holding d.o.o. https://eojn.nn.hr/SPIN/APPLICATION/IPN/DocumentManagement/DokumentPodaciFrm.aspx?id=2439392

[3]               Eurostat report, 2.3% of EU employees have a precarious job,
https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20180209-1?inheritRedirect=true

[4]               MojFaks, Kako su izmjene ZOR-a utjecale na uvjete rada mladih u Hrvatskoj? http://www.mojfaks.com/karijera/kako-su-izmjene-zor-a-utjecale-na-uvjete-rada-mladih-u-hrvatskoj-nesigurne-i-nisko-placene-poslove-radi-preko-50-mladih

[5]               N1, Dva dana uoči izbora Bandić zaposlio 256 ‘kolega’ u Holdingu,
http://hr.n1info.com/Vijesti/a197818/Dva-dana-uoci-izbora-Bandic-zaposlio-256-kolega-u-Holdingu.html

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon