ZAŠTO NE RAZUMIJEMO ŠTO JE TO VRIJEME? – ZNANSTVENO PREDAVANJE DR. FRANJE SOKOLIĆA O POIMANJU VREMENA

Tekst: D. Hrupec

Foto: Priroda

U četvrtak, 10. ožujka 2022. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića Preradovićeva 5 u Zagrebu, znanstveno-popularizacijsko predavanje će održati prof. dr. sc. Franjo Sokolić pod nazivom “Zašto ne razumijem(o) što je to vrijeme?”

Vrijeme u svakodnevnom životu pojam je koji već u ranoj dobi savlada svaki čovjek. Međutim, postoji različito poimanje vremena u biološkom, psihološkom ili fizikalnom smislu. U okviru ovog izlaganja zadržat ćemo se na fizikalnom vremenu koje ima svoj dublji smisao u okviru kozmologije, termodinamike i mikroskopske fizike. Na putu do razumijevanja vremena fizičari su krenuli od pojma apsolutnog vremena Newtonove fizike preko prostorvremena teorije relativnosti do vremena u kvantnoj teoriji. Svaki od tih koraka je povezan s kompleksnim pitanjima konceptualnog razumijevanja uloge vremena u tim teorijama.

Franjo Sokolić završio je studij fizike na PMF-u u Zagrebu. Nakon toga je radio kao istraživač 10 godina na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, kao profesor fizike 17 godina na sveučilištima u Parizu i Lilleu u Francuskoj te 13 godina na PMF-u u Splitu. Njegovo glavno područje istraživanja bila je statistička fizika tekućina. Uz to se bavio i popularizacijom znanosti te poviješću i filozofijom fizike.

Podsjetimo, Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Arhiva prošlih predavanja dostupna je na internetskoj poveznici – https://hpd.hr/priroda-uzivo/arhiva-proslih-predavanja/ a videozapisi na https://hpd.hr/priroda-uzivo/videozapisi-predavanja/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon