ZAŠTO HRVATSKA MANJINA U SRBIJI NEMA ZAJAMČENA MJESTA U SKUPŠTINI?

Tekst: R. F.

Foto: Grad Subotica

Za razliku od političke stranke Aleksandra Vučića Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), koji je u nedjelju, 21. lipnja 2020. na općim izborima u Srbiji nastupio u koaliciji s Vojvođanskom frontom, ostao je bez mandata u Skupštini Srbije i Vojvodine.

Prema izjavi danoj hrvatskim medijima u Vojvodini, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov konstatirao je da je jedina stranka hrvatske manjine zadržala mjesta samo u parlamentu grada Subotice, a još jedan je osvojila u mjestu Bač. Izborni neuspjeh, dodao je, može se tumačiti i odsustvom garantiranih mandata u parlamentima i državnim tijelima koji su definirani međudržavnim sporazumom Hrvatske i Srbije.

Da podsjetimo, hrvatska manjina u Srbiji nema zajamčena mjesta u tamošnjoj Skupštini, kao Srbi u Hrvatskoj. Žigmanov navodi kako godinama traže da se hrvatskoj manjini kao i Srbima u Hrvatskoj osiguraju zajamčeni mandati.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon