ZASLUŽUJE LI PARK PRIRODE MEDVEDNICA OVAKAV OKOLIŠ?

Tekst: R. F.

Foto: M. Kuprešak‎

Pansion Medvednica, napušten prije otprilike šest godina, već je potpuno uništen. Razbijena prozorska stakla, lim koji prijeteći visi s prozora, isčupana vrata, ukraden limeni krov – tako danas izgleda Pansion Medvednica, manji turistički objekt nadomak hrvatske metropole koji je do prije pet ili šest godina bio relativno veselo mjesto koje je okupljalo školarce u sklopu programa “Škola u prirodi”.

Mnogima poznatiji kao bivši Dom sindikata, objekt je bio odjel Očne klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu od kojega ga preuzima Trgovačko društvo Sljeme – Medvednica oko 2000. godine. U objekt su uložili oko 400 tisuća kuna i potpuno obnovili zgradu. Na raspolaganje je tada građanima i turistima dano 29 soba, dvije konferencijske dvorane, tri školske učionice, te restoran i kuhinja. Vrlo brzo pansion Medvednica postao je izletište za mlade, ali i udoban manji hotel na vrhu Medvednice u koji su rado svraćali izletnici i mnogi drugi gosti.

Da podsjetimo, svoj dom su sindikati sagradili 80-ih godina prošlog stoljeća. Neko vrijeme ga je koristila hrvatska vojska, zatim Grad Zagreb, koji ga je vratio sindikalistima. Sindikati su tada tvrdili da se za dom mora brinuti država, no danas se za njega ne brine nitko. Naime, devastiranje objekta počinje 2011. godine kada se vraća u ruke Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Mnogi danas prozivaju za ovakvo stanje Park prirode Medvendica, no oni su godinama i sami zvali policiju zbog krađa i tuluma koji su se ovdje počeli održavati. Isto tako, vodili su pregovore sa sindikalistima o preuređenju, no nažalost, do sada se ništa nije uspjelo riješiti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon