ZAPOČINJE PRODAJA DIONICA OPTIMA TELEKOMA

Tekst: HINA/Panopticum

Foto: Optima

Hrvatski telekom (HT) do petka, 31. siječnja 2020. godine, ima rok za objavu međunarodnog natječaja za prodaju svojih dionica u Optima telekomu, objavila je u četvrtak Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), uz najavu da će taj natječaj biti objavljen u tiskanom izdanju “Financial Timesa”. AZTN je, naime, na svojim internet stranicama objavio da je u siječnju ove godine prihvatio četvrto polugodišnje izvješće povjerenika Deloittea za nadzor koncentracije HT-a i Optime.

Kako navode iz AZTN-a, pored redovitog polugodišnjeg izvješća, povjerenik Deloittea je izvijestio AZTN da je HT, u skladu s rješenjem AZTN-a od 9. lipnja 2017. o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT-a i Optime, započeo s radnjama u smislu organiziranja konkurentnog međunarodnog javnog natječaja za prodaju dionica Optime te će do 31. siječnja 2020. objaviti oglas u svezi prodaje u jednom uglednom međunarodnom financijskom glasilu. Povjerenik je također izvijestio da će HT o tome odgovarajuću objavu imati i na Zagrebačkoj burzi, a iz AZTN-a najavljuju da će o daljnjim radnjama u tom postupku pravovremeno obavijestiti javnost putem svojih službenih mrežnih stranica.

Inače, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), je još sredinom ožujka 2014. godine uvjetno odobrila koncentraciju HT-Optima, na ograničeno razdoblje od četiri godine, do 9. srpnja 2018. godine. Rješenjem, pak, iz lipnja 2017. HT-u je produljeno trajanje prava privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. godine.

Da podsjetimo, HT je 18. lipnja 2014. preuzeo upravljanje Optima telekomom, nakon predstečajne nagodbe Optime. U tom je postupku, nakon provedene konverzije potraživanja u temeljni kapital, HT stekao 5.203.098 dionica Optima telekoma, što čini 9,22 posto vlasničkog udjela. Upravljanje Optimom je preuzeo temeljem ugovora kojim Zagrebačka banka, kao najveći vjerovnik OT-a, prenosi na HT upravljačka prava stečena u predstečajnoj nagodbi Optime. Zagrebačka banka u OT-u tada je imala 45,45 posto vlasničkog udjela. Po posljednjim podacima sa Zagrebačke burze, najveći vlasnički udjel u Optima telekomu imaju Zagrebačka banka, 36,9 posto, potom HT Holding 17,4 posto, te HPB 6,1 posto.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon