ZAPOČINJE LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Tekst: B. D.

Foto: Tissot

Nakon nekih zemalja svijeta, poput Kanade, koja je već prije dva tjedna promijenila računanje vremena sa zimskog na ljetno, i cijela EU, uključujući Hrvatsku će u noći sa subote 27. na nedjelju 28. ožujka 2021. godine sat prebaciti s 2 sata na 3 i tako ‘izgubiti’ jedan sat. Na taj način će se dani produljiti, odnosno sunce će kasnije izlaziti i kasnije zalaziti.

Podsjetimo, još 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, a trenutno stoji odluka da do ove godine sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Iako je mijenjanje vremena u načelu korisno za uštedu energije tokom ljeta, očito ima više mana nego prednosti. Naime, iako je zimsko vrijeme pravilo – tijekom zimskog računanja vremena je sunce najviše na nebu u podne.

Opće je prihvaćeno da je zimsko vrijeme točno, iako se zdravstveni problemi pri micanju vremena češće pojavljuju pri promjeni na zimsko računanje vremena. Ne bi bilo iznenađujuće da se Hrvatska u budućnosti odluči na ljetno računanje vremena jer je turistička zemlja. U tom slučaju, najveći problem ljudima biti će ustajanje zimi po mraku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon