ZAPOČINJE FINALE IZBORA ZA GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Tekst: D. S.

Foto: M. V.

Pojedini hrvatski mediji objavili su neslužbeni podatak o mogućim kandidatima za upražnjeno mjesto Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske. Naime, u petak, 10. travnja 2020. je istekao rok za prijave kandidata na objavljeni javni poziv koji je raspisalo Državno-odvjetničko vijeće (DOV) u Narodnim novinama za mjesto glavnog državnog odvjetnika RH.

Prema dostupnim, ali neslužbenim informacijama na natječaj su se dosad javili Nikša Wagner, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu, zatim odvjetnik Mladen Dragičević iz Zagreba, a izvjesnim se čine kandidature Jurice Ilića, zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika i Zlate Hrvoj-Šipek, aktualne prve zamjenice i v. d. Glavne državne odvjetnice od trenutka podnošenja ostavke Dražena Jelenića.

Detalji natječaja biti će najvjerojatnije poznati nakon 22. travnja 2020. kada će DOV službeno utvrditi listu kandidata i njihove prijave proslijediti na daljnju proceduru putem Vlade RH, nakon čega će Vlada jednog od kandidata predložiti Saboru na glasovanje običnom većinom uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe. Dosadašnja praksa pokazuje da je čelnik DORH-a uvijek biran iz redova odvjetništva, odnosno USKOK-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon