ZAPOČEO SLUŽBENI POČETAK PROCESA PRISTUPANJA RH OECD-U

Tekst: M. Š.

Foto: MVEP

U službenom posjetu Republici Hrvatskoj 7. i 8. srpnja 2022. godine boravilo je visoko izaslanstvo Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) na čelu sa zamjenikom glavnog tajnika Urlikom Vestergaardom Knudsenom, radi obilježavanja službenog početka procesa pristupanja toj važnoj gospodarskoj međunarodnoj organizaciji.

Tijekom susreta je izraženo zadovoljstvo napretkom kojeg je Republika Hrvatska ostvarila u posljednje dvije godine u suradnji s OECD-om, što je OECD i prepoznao te je u siječnju 2022. godine Vijeće OECD-a donijelo pozitivnu odluku o otvaranju pristupnog procesa s Republikom Hrvatskom. Tijekom posjeta visoko izaslanstvo OECD-a u Hrvatskom saboru održalo je sastanak s  predstavnicima pojedinih odbora Hrvatskog sabora.

Planom posjeta Zagrebu zamjenik glavnog tajnika OECD-a se susreo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova s članovima Pregovaračke skupine za pristupanje Republike Hrvatske OECD-u u čijem radu sudjeluju predstavnici svih relevantnih tijela državne uprave za suradnju s OECD-om. Predstavnici OECD-a članovima Pregovaračke skupine pobliže su približili postupak izrade Inicijalnog memoranduma te izvijestili o postupku tehničkih pregleda kroz odbore koji će slijediti nakon što službeno predamo Inicijalni memorandum. Tehnički pregledi i službena mišljenja koja iz njih proizlaze obuhvatit će dva glavna elementa – ocjenu spremnosti i sposobnosti Hrvatske da provede sve pravne instrumente OECD-a u okviru nadležnosti odbora i ocjenu politika i praksi Republike Hrvatske u usporedbi s najboljim politikama i praksama OECD-a u relevantnom području, s obzirom na odgovarajuća temeljna načela iz Plana pristupanja.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon