ZAPOČEO MJESEC PLAVE RIBE U HRVATSKOM PRIMORJU

Tekst: Š. Š.

Foto: M. N.

Tijekom lipnja 2021. godine u mjestima Hrvatskog primorja – Crikvenica, Selce, Dramalj i Jadranovo održava se Mjesec plave ribe, vezan uz projekt “Cesta plave ribe” koji je inspiriran bogatom ribarskom prošlošću ovoga kraja. Iako je u Primorju plava riba vladarica na gastronomskim stolovima cijele godine, glavnu ulogu ima u mjesecu lipnju.

Naime, tijekom mjeseca lipnja 2021. na meniju će se naći jela poput marinirane tune u smeđem šećeru i soli, zatim tune na žaru s umakom od rajčice i palentom, zapečene skuše u pećnici s krumpirom i povrćem, pljeskavica od tune s blitvom na dalmatinski, file škombra u umaku od sušenih rajčica, file srdele u tempuri od kopra, salata od dimljene tune te najpoznatije od svih jela od plave ribe na primorskom području – “Rupice na palenti” ili “Selačke kolubice”.

Podsjetimo, plava riba je nekad bila jedna od najvažnijih namirnica u tradicionalnoj prehrani na sjevernom Jadranu o čemu svjedoče mnogobrojne tunere uzduž obale Primorja. Osim toga, crikvenički su ribari već u 18. stoljeću bili iskusni i poznati majstori u lovu na plavu, ali i drugu ribu, a mnogi su od njih svoja znanja i vještine prenosili na generacije ribara diljem svijeta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon