ZAPOČEO IZLOV STRANIH VRSTA RIBA U NP PLITVIČKA JEZERA

Tekst: B. D.

Foto: PMF

Kao jedna od osnovnih prijetnji opstanku nativnih vrsta riba u vodotocima Plitvičkih jezera prepoznate su strane vrste koje su namjerno unašane u te vodotoke tijekom prošlog stoljeća. Došlo je do njihovog izrazitog razmnožavanja te su uspostavile stabilne i vrlo guste populacije koje na više načina – kompeticijom, predacijom, promjenom stanišnih uvjeta, uzrokuju negativne efekte u populacijama autohtonih vrsta. Osobito je ugrožena autohtona dunavska pastrva koja ujedno predstavlja i ključnu vrstu vodenih ekosustava Plitvičkih jezera.

Povodom toga je pod vodstvom doc. dr. sc. Zorana Marčića sa Zoologijskog zavoda Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu i uz stručan nadzor predstavnika NP Plitvička jezera u jednom od najpoznatijih svjetskih nacionalnih parkova pod zaštitim UNESCO-a započelo je intenzivno uklanjanje stranih vrsta riba – prvi takav projekt u Hrvatskoj.

S ciljem smanjenja negativnih utjecaja stranih vrsta i osiguranja vijabilnosti autohtone ihtiocenoze, krenulo se u intenzivan izlov stranih vrsta iz Prošćanskog jezera i kalifornijske pastrve iz vodotoka u kojima je ona zabilježena. Također je odrađen i prvi intenzivan izlov prilikom kojeg je iz Prošćanskog jezera izlovljena velika količina klena i crvenperke, stranih vrsta koje ugrožavaju opstanak nativne riblje zajednice. Izlovljene ribe predstavnici Zoološkog vrta Zagreb prevoze i koristit će se za hranu životinjama.

Osim toga, u razdoblju od 19. do 21. svibnja 2021. predstavnici Zoologijskog zavoda PMF-a, u suradnji sa predstavnicima Aquatike – slatkovodnog akvarija u Karlovcu, za zaposlenike JU NP Plitvička jezera održali su prvu radionicu o stranim vrstama te prve treninge o načinima lova mrežama i vršama te elektroribolovom. Unatoč lošem vremenu, treninzi su bili vrlo uspješni te su zaposlenici stekli vrijedna znanja koja će im omogućiti razlikovanje alohtonih vrsta od autohtonih i samostalan izlov stranih vrsta. Zajedničkim radom predstavnika JU NP Plitvička jezera, Biološkog odsjeka PMF-a i karlovačke Aquatike nastavlja se ovaj važan projekt, a prilikom sljedećih treninga i izlova, sudjelovat će i predstavnici drugih zaštićenih područja kako bi iskustva po prvi puta primijenjena u našem najstarijem i najpoznatijem nacionalnom parku, mogli primijeniti i u drugim vodotocima Republike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon