ZAPOČELA SPELEOLOŠKA TERENSKA ISTRAŽIVANJA U NP PLITVIČKA JEZERA

Tekst: R. F.

Foto: PMF

S 1. srpnjem 2020. godine započela su terenska istraživanja na novom projektu “Mikroklimatska istraživanja speleoloških objekata NP Plitvička jezera” koji provodi Geografski odsjek PMF-a u suradnji s JU NP Plitvička jezera.
Cilj istraživanja je obavljanje kontinuiranih mjerenja mikroklimatskih parametara u odabranim speleološkim objektima među kojima su posebno interesantne spilje i jame s mikroklimatskim anomalijama izazvanim utjecajem vode, snijega i leda, zatim razlikama u geomorfološkim i geološkim značajkama, te one koje su kao stanišni tip dio ekološke mreže Natura 2000. Projekt traje od 2020. do 2024. godine.
Prikupljeni vremenski nizovi podataka biti će uključeni u bazu podataka NPPJ kako bi se unaprijedilo upravljanje i zaštita. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Nenad Buzjak, a suradnici su izv. prof. dr. sc. Neven Bočić i mag. geografije Valerija Butorac te doc. dr. sc. Dalibor Paar. U provođenju projekta planirana je suradnja sa stručnjacima iz Italije i Slovenije s ciljem razmjene iskustava, poboljšanja znanstveno-istraživačkih metoda i primjenjivosti rezultata znanstvenih istraživanja u sektoru zaštite prirode.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon