ZAPOČELA PROMOCIJA KNJIGE “GEOLOŠKI VODIČ KROZ PARK PRIRODE VELEBIT”

Tekst: F. R.

Foto: GS Press/JUPPV

Nakon prvog predstavljanja knjige pod naslovom “Geološki vodič kroz Park prirode Velebit“ održane u prostorijama Samostalne Narodne Knjižnice u Gospiću koncem mjeseca listopada 2022. , u Zagrebu je 3. studenog 2022. u ugodnoj atmosferi Matice Hrvatske održano drugo predstavljanje zanimljivog geološkog vodiča.

Vodič opisuje 25 pomno odabranih staza i 24 posebno vrijedna lokaliteta te je oplemenjen mnogobrojnim fotografijama i brojnim grafičkim prikazima.  Velebitski geološki vodič je vrijedno djelo iz područja geologije, nastalo kao rezultat poznavanja Velebita, povezanosti s njime i ljubavi prema toj najvećoj hrvatskoj planini. Izdavač knjige je Javna ustanova Park prirode Velebit koja je ovom knjigom željela potaknuti njezine čitatelje na posjet parku prirode, a posjetitelje na upoznavanje geološke povijesti i posebnosti te mitske hrvatske planine.

Uvodni govor održao je ravnatelj Parka prirode Velebit, Mario Šaban, uz kratki osvrt na vodič i riječi pjesme Vila Velebita: ˝Velebite vilovito stijenje, ljubim tvoje to golo kamenje˝ te nakon toga uveo zainteresiranu publiku u temu večeri. Kroz riječi recenzentice prof. dr. sc. Jasenke Sremac prisutna publika je upoznata sa strukturom knjige i informacijama koje nam vodič donosi.

Autori vodiča, dr. sc. Ivo Velić, zaslužni znanstvenik i dr. sc. Josipa Velić, profesorica emerita, kroz iscrpnu prezentaciju prožetu emocijama prenjeli su svoja iskustva rada na samom vodiču. Oboje su među najplodonosnijim hrvatskim geolozima, s opusima koji obuhvaćaju niz radova, knjiga, studija i mentorstava. Jedan od njihovih najvećih doprinosa hrvatskoj geologiji je niz znanstvenih i znanstveno-popularnih radova i predavanja posvećenih upravo istraživanju Velebita i Dinarida općenito.

Kako promocija knjige tu nebi stala, u planu su predstavljanja u drugim gradovima širom Hrvatske, a vodič je temelj za daljnje aktivnosti u Parku prirode Velebit.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon