ZAPELO PREMIJERSKO IMENOVANJE KAJE KALLAS U ESTONIJI

Tekst: B. Dobrijević

Foto: Delfi

Estonski parlament nije podržao čelnicu Reformističke stranke, Kaju Kallas za premijerku na glasovanju u ponedjeljak, 15. travnja 2019. a od predsjednice se očekivalo da će predložiti čelnika stranke Centra, Jurija Ratasa. Kaja Kallas, čija je stranka osvojila najveći broj mjesta na parlamentarnim izborima 3. ožujka 2019., nije uspjela prikupiti dovoljnu većinu – podržalo ju je 45 zastupnika na glasovanju, a trebao joj je 51 glas da postane prva premijerka Estonije i formira vladu.

Predsjednica Kersti Kaljulaid mora ponoviti proceduru i predložiti novog kandidata za premijera u roku od tjedan dana. Predsjednica je trenutno na putu u inozemstvu, a njezin povratak u Estoniju očekuje se u petak, 19. travnja 2019.

Reformistička stranka Kaje Kallas je na parlamentarnim izborima osvojila 34 mjesta u parlamentu koji ukupno broji 101 mjesto, stranka Centar je dobila 26, Domovinska stranka 12, a Socijaldemokrati 10 mjesta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon