ZAPAŽENO PREDAVANJE VODITELJA ZVJEZDARNICE VIŠNJAN NA ZADARSKOM SVEUČILIŠTU

Tekst: Panopticum

Foto: UNIZD

Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru je u utorak, 8. studenoga 2022. godine u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta u Zadru ugostio priznatog astronoma i voditelja Zvjezdarnice Višnjan, Korada Korlevića. Tom prilikom prof. Korlević održao je predavanje pod nazivom „Mala tijela Sunčevog sustava“ u dvorani u kojoj je bilo mnoštvo zainteresiranih slušatelja od osnovnoškolske dobi, srednjoškolaca, studenata, nastavnika i ostalih, kako je prof. Korlević sam humoristično kazao, “čudaka s obzirom na interes o temi”.

Profesor Korlević je na predavanju dao detaljniju analizu malih tijela u našem Sunčevom sustavu, osvrnuo se na tehnološka dostignuća današnjice u praćenju tih tijela, opasnostima koje vrebaju za život i sigurnost Zemlje, te naglasio kako je među vodećima u svijetu u analizi i promatranju tih tijela i sama Zvjezdarnica Višnjan. Osvrnuo se i na edukaciju koju provode u Višnjanu kao i gdje su danas neki uspješni genijalci koji su prošli višnjansku školu. Dao je svoje razmišljanje o svijetu u kojem živimo i kako ćemo ga ostaviti svojim nasljednicima. Naglasio je također da je učiti i izdvojiti se iz prosjeka važno, a diploma je tek prvi korak k tome, te da uvijek treba stremiti ka uspjehu na način da, citirajući Ghandija, budemo promjena koju želimo vidjeti u svijetu.

Podsjetimo, Korado Korlević godinama uspješno vodi Zvjezdarnicu Višnjan. Rođen je u Poreču 1958. godine, gimnaziju je završio u Puli, a Pedagoški fakultet u Rijeci. Jedan je od osnivača Zvjezdarnice Višnjan i jedan od pokretača njenog prvog većeg edukacijskog projekta “Visnjan School of Astronomy”. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima pokreće aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava pri Zvjezdarnici Višnjan što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz RH. Otkrivač je više od 1400 malih planeta (asteroida) i dva kometa.

Misija zvjezdarnice u Višnjanu je motivirati, odgajati i podupirati djecu, učitelje, roditelje da izraze svoju darovitost, te da izrastu u eksperte, edukatore i lidere sposobne stvarati i upravljati svijetom koji dolazi. Astronomsko društvo Višnjan i Zvjezdarnica Višnjan su neprofitne organizacije sa četrdesetogodišnjom tradicijom djelovanja. S višnjanske zvjezdarnice otkriveno je mnogo malih tijela Sunčeva sustava, a u znanstvenom smislu, glavno područje rada su mala tijela Sunčeva sustava i njihove interakcije sa Zemljom – asteroidi, komete, meteoroidi. Krajem 2017. godine Zvjezdarnica Višnjan započinje s radom te u vrlo kratkom roku postaje jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica u praćenju malih tijela Sunčevog sustava. Zvjezdarnica Višnjan se u nepune dvije godine rada pozicionirala na 15. mjesto  svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju orbita novootkrivenih opasnih objekata u ukupnom poretku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon