ZANIMA LI LAURU KÖVESI KRAĐA NOVCA GRADONAČELNIKA FILIPOVIĆA IZ EU FONDOVA? – PISMO GRAĐANA RIJEKE O PERFIDNOJ ZLOUPORABI JAVNOG NOVCA EUROPSKE UNIJE

Tekst: Građani Rijeke

Foto: Panopticum/Ured predsjednika/Urbani šumari/FZOEU

Portal Panopticum je uz ostale hrvatske institucije, poput Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako se između ostaloga navodi, zaprimio poštom u četvrtak, 14. ožujka 2024. nesvakidašnje pismo potpisano od strane građana Rijeke (podaci poznati redakciji) koji s nizom pikanterija ukazuju na kriminal izveden na izrazito perifidan način u gradu kojim upravlja SDP-ov gradonačelnik Marko Filipović. Iz priloženog pisma je sasvim razvidno kako je nasljednik Vojka Obersnela direktno umočen u malverzacije s novcem iz EU fondova. U nastavku donosimo tekst s fotografijama i prilozima zaprimljenog pisma, i to kako slijedi:

Poštovani,

javljamo Vam  se iz Rijeke u vezi mogućeg slučaja velike malverzacije s novcima iz europskih fondova, točnije, onima vezanim za Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama, u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina (JP ZO – 9/2023) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Naime, taj poziv je pomoć gradovima da se prilagode Europskom zelenom planu (Green Deal), jednoj od glavnih inicijativa Europske komisije, po tom planu RH se obavezala do 2030. posaditi 10 milijuna stabala.

Na taj poziv javio se Grad Rijeka sa 2 projekta :

  • Drvoredi u gradu Rijeci – ukupni iznos 213.750 eura za sadnju 380 novih stabala u 10 drvoreda
  • Parkovi u gradu Rijeci – ukupni iznos 162.500 eura za sadnju 99 stablašica i 2617 grmova u 5 parkova

Citiramo gradonačelnika Marka Filipovića:

„Projekt Drvoredi u gradu Rijeci dio je integriranja u „zelenu infrastrukturu“, a koja je prikladna za strategiju prilagodbe klimatskim promjenama, jer je fleksibilna i prilagodljiva lokalnim zahtjevima zajednice. Projektom je obuhvaćena sadnja 160 stabala u tri novoformirana drvoreda te 120 stabala u sedam postojećih drvoreda.

Planirana je sadnja biljnih vrsta s oblikovnom estetskom i zaštitnom funkcijom koja se većim dijelom  temelji na izboru autohtonih vrsta stabala pogodnim za mikroklimatske uvjete na lokacijama zahvata. Projekt uključuje sadnju drvoreda duž brze gradske prometnice (D404) i nerazvrstanih cesta te na parkiralištima na području grada Rijeke: Ulica Ivana Pavla II, Radnička ulica, Hegedušićeva ulica, Meštrovićeva ulica, Ulica Branimira Markovića, Ulica Hahlić, Istarska ulica, Liburnijska ulica i Vukovarska ulica. Sustav automatskog navodnjavanja postavio bi se na lokacijama na kojima je planirana sadnja novog drvoreda, a gdje tehnički i drugi uvjeti  to dozvoljavaju.

Projekt Parkovi u gradu Rijeci obuhvaća obnovu povijesnih parkova u gradu, među kojima su Bobijev park, Park Augusta Cesarca, Vidov park, Park Trsat i Park Mlaka, a koji kao dio „zelene infrastrukture“ imaju važnu socijalnu, strukturnu i ekološku ulogu u urbanom prostoru.“

Moramo ovdje napomenuti da je cilj poziva povećanje ukupnog broja stabala u gradovima, znači treba saditi novo zelenilo, ili nadopuniti drvorede u kojima nedostaju stabla – ovisno kakvo je stanje na dan prijave na taj javni poziv.

Ono što se trenutno događa u Rijeci je da se ruše stabla u zonama koje su dio prijavljenih projekata Grada, i u parkovima i u drvoredima.

U parku Augusta Cesarca u Rijeci, 26. siječnja 2024. godine uklonjeno je nekoliko velikih stabala, a sada u drvoredu u Istarskoj ulici (jednom od najvećih drvoreda u gradu) planiraju rušiti čak 20 stabala. U drvoredu u Vukovarskoj ulici veliki broj murvi je označen za rušenje, a u Radničkoj ulici već je posječeno oko dvadevetak stabala. To sve su zone obuhvaćene projektima. Očito je da je intencija saditi stabla na mjestima tog drveća koje će ukloniti sada, znači nakon prijave, novcima tog javnog poziva – kao da je takvo bilo stanje na dan donošenja poziva. Ne vidimo drugi razlog za masovno, rapidno, uklanjanje stabala koja su stajala na tim lokacijama desetljećima. Uopće ne želimo ulaziti u to kakvo je stanje nekog stabla kojeg uklanjaju jer to nije bitno za ovaj problem. Grad Rijeka , odnosno Upravni odjel za komunalni sustav i promet, Odlukom o komunalnom redu Grada Rijeke, dužni su nadomjestiti uklonjena stabla na javnim površinama novima, a pogotovo kada je riječ o gradskom drvoredu.

Ovdje moramo izraziti strah, kako nam se čini, da Grad ima namjeru iskoristiti Fond za preventivno uklanjanje svih stabala koja će potencijalno morati uklanjati kroz sljedeća desetljeća zbog lošijeg stanja tih stabala i novcem fonda posadi nova mlada stabla – što je obaveza Grada da učini svojim sredstvima. Tako bi Grad sebi uštedio vlastiti novac, a svoje obveze bi izvršio tuđim novcem, tj, novcem fonda. To sve dovodi do potpunog poništavanja smisla Javnog poziva jer ukupan broj stabala se ne bi povećao, a dobrobit toga projekta potpuno anulirala budući da novoposađena mlada stabla se ne mogu mjeriti sa velikim, stoljetnim stablima koja misle ukloniti – niti po veličini (posebice krošnje koja je itekako bitna), niti po obrađivanju CO2. Kako smo čuli jednaka je situacija i u Radničkoj ulici gdje se ruše stabla, a ista je navedena u projektu.

Umjesto da povećavaju fond stabala u gradu, što je smisao ovog projekta, oni taj fond smanjuju! Očito nemaju namjeru saditi nova stabla na novim lokacijama nego samo zamijeniti staro za novo, što nikako nije dobro zbog već navedenih razloga. Opće je poznato da svi zeleni projekti i natječaji EU govore o važnosti starih stabala i objašnjavaju da mlada stabla nisu nadomjestak za stara jer da njihova korist bude jednaka na 1 veliko stablo trebalo bi posaditi oko 3000 mladih. Posebno se u takvim projektima i seminarima naglašava važnost zaštite starih, stoljetnih stabala.

Očito je da Fond i ovaj Javni poziv ne odobravaju rušenje stabala i da novac nije namijenjen za to, već ovakvim postupcima sa predumišljajem varaju Fond .

Nažalost, čini se da i drugi projekti Grada iz ove prijave nisu „čisti“. Naime, kroz sredstva Fonda ima se namjeru posaditi drvored uz relativno novu prometnicu, brzu gradsku cestu D 404, uz koju su do sada bili posađeni oleanderi. Kao razlog radi čega nisu posađena stabla budući da su neophodna na toj prometnici jer je ista cjelodnevno izložena suncu bez imalo hlada, navedeno je od strane Gradonačelnika citiramo: “… ozelenjen je rub uz cestu D404 sadnjom oleandera kao jedine mogućnosti, zbog plitko i gusto raspoređene podzemne infrastrukture unutar predviđene sadne jame za drvored“. S obzirom da se ništa nije promijenilo na toj prometnici potpuno je nejasno kako se sada mogu saditi stabla, a do sada nisu mogla.

Naše sumnje potvrđuje i e-mail odgovor Upravnog odjela za komunalni sustav i promet od 7. ožujka 2024. koji je u stvari njihov odgovor zašto imaju namjeru rušiti stabla. Cijela e-mail dostavljamo kao prilog, a ovdje citiramo samo dio koji se odnosi na naše sumnje:

„Nakon obavljene procijene utvrđeno je da je potrebno ukloniti 20 koprivića. Stoga će se dio sredstva Fonda usmjeriti u sadnju novih namjesto uklonjenih. Stablašice će biti većih dimenzija nego što su to kod redovite sadnje i drvored će se obnoviti.”

Znači, imaju jasnu namjeru da stabla koja sruše NAKON što je potpisan ugovor, tj. zatvoren Javni poziv Fonda, zamijene novima sredstvima Fonda. Ponovo naglašavamo da je to u suprotnosti sa ciljem tog poziva jer se smanjuje količina obrađivanja CO2 i time se NE pridonosi borbi protiv klimatskih promjena. Obnova drvoreda bi trebala biti obnova – da se sredstvima Fonda nadopuno postojeće šupljine u drvoredu, a ne da se to koristi kao izlika za nova rušenja starih stabala!

Ovo Vam pišemo sa potpunom vjerom u Vaš integritet i u Vaše dobre namjere vezane za projekte zelenog plana. Čvrsto vjerujemo da nećete dozvoliti da tim novcem se provodi devastacija drvoreda i parkova, kao i uništavanje starih stabala.

Molimo Vas da reagirate i istražite ovaj slučaj jer ovakvim postupcima bacaju loše svjetlo na cijeli Javni poziv, kao i na Fond, te ismijavaju zelene europske politike, a da ne govorimo o mogućim kaznenim djelima. Znamo da ne želite da odgovornost za rušenje tako velikog broja stabala padne na kriva leđa budući da je očito da kao razlog žele navesti baš projekte fonda te rušenje opravdati „obnovom“ drvoreda – a jasno je da novac fonda nije namijenjen za nikakvo rušenje.

U nadi da ćete pomoći i istražiti ovaj slučaj, dostavljamo sljedeće: cijelu studiju o rušenju stabala u Istraskoj, fotografije označenog stabla za rušenje, fotografije panjeva iz parka A. G. Cesarca te panjeve nedavno rušenih stabala u Radničkoj ulici kao i link na odgovor gradonačelnika Filipovića na jedno vijećničko pitanje gdje sam govori o nemogućnosti sadnje kod ceste D404.

Lijepi pozdrav, građani Rijeke

Rijeka, 7. 3. 2024.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon