ZAMP POZDRAVIO DONOŠENJE NOVOG ZAKONA O AUTORSKIM PRAVIMA

Tekst: HDS/Panopticum

Foto: R. M.

Novi  Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAPSP) izglasan je u Hrvatskom saboru u petak, 1. listopada 2021. sa 76 glasova “za”, 43 “protiv” dok je jedan zastupnik bio suzdržan. Riječ je o novom okviru kojim se reguliraju autorska prava te uređuje položaj glazbenih autora, pogotovo na digitalnom tržištu kreativnih sadržaja.

Izglasavanjem ovog zakona u hrvatsko zakonodavstvo implementirana je nova EU Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu. Podsjetimo, cilj Direktive bilo je uređivanje digitalnog tržišta i osiguravanje uravnotežene tržišne utakmice. Istovremeno, njome se građanima omogućava da na internetu uživaju u još bogatijoj ponudi kreativnih djela, ali i da sami u svojim sadržajima koja postavljaju na internet ta djela slobodno koriste.

Naime, novim zakonom je regulirano pravo prerade koje se odnosi na sadržaje koje učitavaju i na Internet postavljaju korisnici servisa poput YouTubea, Tik-Toka, Facebooka i sl. Također, novim zakonom jasnije se definiraju sinkronizacijska prava odnosno prava korištenja na televizijskim i radijskim postajama. Osim toga, među zakonskim novitetima izdvaja se novi izvor prihoda za glazbene autore, odnosno programi dostupni isključivo u kabelskoj ponudi operatera koji će od sada plaćati licencu za komercijalno korištenje glazbe u svom programu.

Kao što je bilo i očekivano, Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom stručnom službom ZAMP pozdravilo je donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon