ZALAGANJE SVETE STOLICE U UNCTAD ZA UKIDANJEM BIZNISA S DUGOVIMA

Tekst: R. G.

Foto: UN

Stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u u Genevi, nadbiskup Ivan Jurkovič, tijekom zasjedanja Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD), koje je bilo posvećeno pitanju duga, upozorio je sudionike, ukazavši na katastrofe koje je prouzročila hiperglobalizacija, izazvana trajnim nedostatkom pravila, te zajedno s financijskim tržištima rada i robe širom svijeta koji su proizveli strukturne promjene u odnosima između država i velikih korporacija, u korist gospodarske moći i privatnih interesa lobija koji su svoje područje utjecaja proširili na nacionalne i regionalne politike na ključnim područjima za razvoj i dobrobit naroda. Naime, danas se sve više govori o procvatu „biznisa s dugovima“, kao što je izvijestila Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju, u svojem posljednjem godišnjem izvještaju budući je danas omjer duga i bruto domaćeg proizvoda 262 posto, što znači da je obujam duga više od dva i pol puta veći od globalnog BDP-a.

U ime Svete Stolice nadbiskup Jurkovič je pozvao da se pronađe put povratka na globalni financijski sustav koji se temelji na čvrstim etičkim načelima, praćenima pravdom, istinom, jednakošću i solidarnošću.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon