ZAKON O OBNOVI ZAGREBA JE PROMAŠAJ

Tekst: Ivan Lovrinović

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sadašnja nelegitimna vlada Andreja Plenkovića izmislila je formulu za financiranje obnove Zagreba koja glasi: 60 posto država, 20 posto Grad Zagreb i 20 posto vlasnici. No, država nema novca, a posebno nema sada. Grad Zagreb je ionako pred bankrotom, a najveći dio građana nema za platiti režije a kamoli obnovu.
Danas se u Saboru na drugom čitanju našao prijedlog Zakona o obnovi koji kao prvo kasni pola godine, a kao drugo neće ništa praktično značiti jer nema novca.

UMJESTO MODELA FINANCIRANJA TRAŽILI SOCIJALNI STATUS STANARA
Umjesto da je oporba u Saboru predložila model financiranja i konkretne izvore novca, njihov najveći domet u raspravi je da se pri tome treba voditi računa o socijalnom statusu pojedinca (imovinski cenzus). Naravno da je to važno, ali što će to vrijediti ako nema poznatih izvora novca. Doduše, kapnulo je nešto pomoći od EU, ali to su samo mrvice u odnosu na procijenjeno potrebnih pedesetak milijardi kuna.

GRAD ZAGREB PRED BANKROTOM

Ovo je realnost: državni proračun će ove godine uprihoditi manje preko 25 milijardi kuna. Dakle, ogromni deficit. Grad Zagreb, kao što rekoh, je pred bankrotom, a vlasnici porušenih nekretnina dominantno nemaju novca. Zagreb se neće obnoviti zakonima, a sam čin donošenja zakona biti će za one koji ga izglasaju samo čin privremenog smirivanja savjesti da su nešto poduzeli. Građani će par dana biti optimističniji, ali će to brzo proći kada shvate da nema novca.

BESKAMATNO FINANCIRANJE PUTEM HNB

Obnovu Zagreba nakon razornog potresa i drugih mjesta u blizini jedino može financirati HNB; beskamatno i na dugi rok. Ako financira država koja će imati ogroman deficit ona će morati podići poreze. Grad Zagreb ako to bude morao financirati morati će značajno podići ionako previsoke komunalne naknade i druge namete. Ako građani budu morali financirati 20 posto onda će se mnogi morati zadužiti kod banaka a ionako su prezaduženi i biti će izloženi blokadama i ovrhama tih istih objekata.

BEZIDEJNA OPORBA

Za HDZ-ovu vladu znamo da nema niti želi imati rješenje koje sam predložio. No, žao mi je gledati kako je oporba u Saboru bezidejna i da nitko od njih ne shvaća poziciju, moć i mogućnosti HNB-a upravo u ovakvim vremenima i situacijama.
Dakle, neka država emitira dugoročnu obveznicu npr. na 15 ili 20 godina koju će kupiti HNB i beskamatno financira obnovu. Oni koji žive na granici siromaštva ne trebaju vraćati ništa, a svi ostali mogu izabrati potrebni broj godina financiranja.

POREZNE ŠKARE ZA BOGATIJE

Porezni sustav treba zahvatiti više bogatije općenito i sve je zaokruženo. Još nije kasno da se u Saboru donese ovakva odluka koja bi uistinu brzo pokrenula i završila obnovu i dinamizirala građevinski sektor. Za sve ljude čiji su domovi stradali ključna je brzina obnove a to moj prijedlog rješava. Ako ostane na predloženom u Saboru, od obnove će biti vrlo malo i uz visoke troškove za sve nas.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon