ZAKAZANA IZVANREDNA SJEDNICA EU PARLAMENTA ZA 26. OŽUJKA 2020.

Tekst: D. Colard

Foto: Tportal

Predsjednik Europskog parlamenta i čelnici klubova zastupnika odlučili su održati izvanrednu plenarnu sjednicu u četvrtak, 26. ožujka 2020. kako bi se omogućilo provođenje posebnih mjera.

Predsjednik Parlamenta i čelnici klubova zastupnika u četvrtak, 19. ožujka 2020. su neformalno razmijenili mišljenja, a nakon toga odobrili pisanim postupkom prijedlog predsjednika Parlamenta Davida Sassolija da se izvanredna plenarna sjednica održi u četvrtak, 26. ožujka u Bruxellesu. Na njoj će se zastupnici raspravljati i glasati o prva tri zakonodavna prijedloga Europske komisije za rješavanje posljedica pandemije COVID-19 u državama članicama EU-a.
Na dnevnom redu će biti:

  • inicijativa za ulaganje u odgovor na koronavirus kojom će se državama članicama dati na raspolaganje 37 milijardi eura iz kohezijskih fondova za suočavanje s posljedicama krize,
  • zakonodavnog prijedloga za proširenje područja primjene Fonda solidarnosti EU-a na hitne potrebe u javnom zdravstvu,
  • prijedloga Komisije za zaustavljanje takozvanih „letova duhova“ uzrokovanih izbijanjem pandemije COVID-19.

Ključno je da Europski parlament brzo prihvati ova tri prijedloga kako bi pružio konkretnu podršku građanima EU-a i državama članicama u ovoj još neviđenoj situaciji. Plenarna sjednica počet će u 10,00 sati i bit će otvorena za one zastupnike koji se već nalaze u Bruxellesu. Zastupnici koji nisu u Bruxellesu imat će mogućnost sudjelovati u raspravi putem videolinka.

Predsjedništvo Europskog parlamenta usvojit će posebne mjere za tu sjednicu kako bi se osiguralo da se glasanje može organizirati i na daljinu. Ta će plenarna sjednica službeno zamijeniti sjednicu planiranu za 1. i 2. travnja 2020. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon