ZAGREBAČKO SVEUČILIŠTE RANGIRANO U 2020. MEĐU 500 NAJBOLJIH NA SVIJETU

Tekst: UNIZG

Foto: N1

Kako su istaknuli u priopćenju sa zagrebačkog Sveučilišta, na prestižnoj Šangajskoj listi najboljih svjetskih sveučilišta za 2020. godinu, koju je objavio Academic Ranking of World Universities, Sveučilište u Zagrebu i ove je godine rangirano među 500 najboljih sveučilišta na svijetu. Time je Sveučilište u Zagrebu potvrdilo svoj status međunarodno kompetitivnoga i izvrsnoga sveučilišta. Šangajska lista jedna je od najprestižnijih svjetskih globalnih rang-lista sveučilišta koja prvenstveno vrednuje uspješnost visokoobrazovnih institucija prema pokazateljima znanstvenoga i istraživačkoga rada.

Kao i prethodnih godina, prvo mjesto na Šangajskoj listi i ove je godine zauzelo Sveučilište Harvard. Za njim slijede sveučilišta Stanford i Cambridge, Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley. Među prvih 20 mjesta ove je godine 15 američkih, tri britanska, jedno francusko i jedno švicarsko sveučilište.

Sveučilište u Zagrebu jedino je hrvatsko sveučilište uvršteno u Šangajsku listu za 2020. godinu. Taj rezultat je potvrda dosadašnjega rada Sveučilišta u Zagrebu i predstavlja značajan doprinos prepoznatljivosti hrvatske znanosti u svijetu. Šangajska lista objavljuje se od 2003., a Sveučilište u Zagrebu u klub najuspješnijih svjetskih sveučilišta plasiralo se prvi puta 2011. godine.

U okviru rangiranja, Šangajska lista u postupku vrednovanja koristi četiri temeljne grupe kriterija: broj alumna i sveučilišnih nastavnika koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju, broj nastavnika na listi najcitiranijih znanstvenika koju objavljuje Clairvate Analytics, broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science, broj radova indeksiranih u SCIExpanded i SSCI bazama te znanstvena produktivnost po nastavniku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon