ZAGREBAČKI SOLISTI OBILJEŽAVAJU 65 GODINA DJELOVANJA

Tekst: D. S.

Foto: Grad Zagreb

Zagrebački su solisti 5. siječnja 2019. obilježili 65 godina od prvog koncerta. Kultni ansambl koji je 80-ih imao najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu, ljubimci španjolskog kraljevskog dvora za koje se u Beču kaže: ‘ako želite slušati Mozarta idite u Zagreb’ čitavu godinu posvetit će građanima i ulicama Zagreba i svih stanovnika Hrvatske.

Zagrebački solisti će uskoro iznenaditi građane na nekim kultnim lokacijama poput Dolca, zagrebačke kavane, dvorani Cibone usred košarkaške utakmice koja je istovremeno 80- ih harala europskom košarkom. Naći će se i na mjestima gdje se Zagrepčani nalaze u modernim vremenima poput trgovačkih centara, a ne isključuju mogućnost da vam odsviraju dio gudačkog koncerta u kvartnom kafiću.

Svaku od aktivnosti i lokaciju, a ovisno o vremenskim uvjetima Solisti će najaviti na vrijeme kako bi građani mogli besplatno poslušati najbolje od klasične glazbe svih žanrova. Prvi nastup ‘darovan Zagrepčanima’ slijedi na Dolcu u subotu 12. siječnja 2019. u jutarnjim satima, a posebno se vesele mjestu najave koncerta iz redovnog programa „Karneval životinja“, a samu lokaciju će zasad ostaviti tajnom, odnosno na pogađanje građanima.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, a svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od zadnjih izdanja ističe se nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe). Tijekom Domovinskoga rata Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za grad Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike i dr.), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon