ZAGREBAČKI GEOGRAFI DOMAĆINI DVODNEVNOG MEĐUNARODNOG MULTIDISCIPLINARNOG KONGRESA

Tekst: M. Mladar

Foto: KSG

Klub studenata geografije Zagreb (KSG) po četvrti put organizira Međunarodni multidisciplinarni kongres, ove godine pod nazivom “Regija, razvoj, ravnoteža – Pristupi istraživanju i planiranju prostora”. Kongres će se održati 12. i 13. studenog 2022. u Zagrebu u prostorijama kina Forum u Studentskom domu Stjepan Radić. Cilj je Kongresa tijekom dva dana održavanja okupiti preko 150 sudionika – 120 studentskih sudionika, 15 članova znanstvenog odbora, 12 organizatora i volontera kao i tridesetak počasnih gostiju.

Ovogodišnje se izdanje Kongresa bavi temom regionalnog razvoja. Neravnoteža u stupnju razvoja između različitih dijelova državnog teritorija prepoznata je kao velik problem Hrvatske, kako u znanstvenim krugovima i na svim razinama vlasti, tako i u široj javnosti. Svi akteri i institucije koji nastoje utjecati na postojeće stanje te potaknuti društveni, demografski, ekonomski razvoj pojedinih regija, od državnih vlasti do lokalnih udruga, suočavaju se s izazovima koji su vrlo kompleksni.

Kroz izlaganja i diskusije sudionici će promišljati o uzrocima neravnomjernog razvoja, o razvojnim potencijalima regija te o institucijama, politikama i mjerama koje imaju zadaću aktivirati te potencijale. Izlaganja i panel-rasprave biti će strukturirani kroz četiri izdvojene tematske sekcije: Obala, otoci i zaleđe, Kontinentalna Hrvatska, Gradske regije i Poluge razvoja. Svaka će se sekcija sastojati od studentskih izlaganja polemiziranima u raspravi vođenoj od strane stručnjaka ili profesora relevantnih za problematiku sekcije.

Podsjetimo, dosad su uspješno provedena tri kongresa: 1. MMK – Prostor kroz prizmu održivosti, 2. MMK – Urbana utopija: pristupi planiranju urbanih prostora i 3. MMK – Depopulacijski momentum: Interdisciplinarni pristupi proučavanju stanovništva.

Klub studenata geografije Zagreb (KSG) osnovan je 1999. godine s ciljem organiziranja i usmjeravanja članova Udruge k postizanju i ostvarivanju zajedničkih, prvenstveno geografskih interesa i ciljeva te promicanja geografije kao znanosti, nastavnog predmeta i potrebe suvremenog društva. KSG prvenstveno radi na koheziji među samim studentima te promicanju značaja uloge geografije u suvremenom društvu kroz razne aktivnosti kao što su stručni tereni, izdavanje studentskog časopisa, zatim uključivanje u razne edukacijske projekte, te dobru suradnju s Geografskim odsjekom PMF-a.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon