ZAGREBAČKI BEZPERSPEKTIVNI SAKUPLJAČ PERJA

Tekst: S. Dobrović

Foto: HINA

Koliko možemo čuti od samog premijera Andreja Plenkovića, „superiorni“ kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba pokazuje zavidnu kvalitetu znanja o bilo kojoj gradskoj temi. Kad vidimo što nam to kandidat Davor Filipović govori o otpadu u Zagrebu, jasno je o kojoj se vrsti znanja radi.

MEGALOMANSKI PROJEKTI

Prva karakteristika tog znanja je potpuno nerazumijevanje što bi gradski otpad danas trebao biti i kako s njime postupati, a druga je već standardni priklon klijenteli koja će grad, u stvari građane, podvrgnuti svojim projektima. Baš onako kako već jesu u Rijeci i Puli ili kako su već krenuli u Karlovcu, Koprivnici, Zadru, Splitu i Dubrovniku – kroz skupe, za okoliš i prirodne resurse devastirajuće megalomanske projekte vrijedne po pola milijarde kuna, koji uz sve to nisu sposobni postići ispunjavanje sektorskih ciljeva o recikliranju.

SKUPLJE KOD OTPADA NE ZNAČI BOLJE

Priprema Filipović teren pa već govori da kad se o otpadu radi, vrijedi platiti i skuplje. A baš skuplje kod otpada ne znači bolje, u Hrvatskoj već doživljeno (ali ne i naučeno!). Dapače, uglavnom je puno gore što vidimo kod centara za gospodarenje otpadom – Marišćina kod Rijeke te Kaštijun kod Pule. Preko stotinu milijuna eura do sada utrošenog što europskog što domaćeg javnog novca ima katastrofalan rezultat – širenje smrada i štetnih emisija, izlaganje zdravstvenim rizicima radnika i građana, ogromni troškovi pogona i na koncu potpuni izostanak osnovnog cilja gospodarenja otpadom – recikliranja. Kao da radimo školu u kojoj nitko ništa ne nauči.

EU GREEN DEAL

Šteta što premijer Plenković nije podučio kandidata Filipovića o tome što europski Green deal ili Zeleni dogovor uopće namjerava s otpadom. Vjerujem da zna kako to kreće od civiliziranog postupanja s otpadom što nužno uključuje recikliranje, ponovnu uporabu i kompostiranje. Zanimljivo je kako baš takvi postupci traže daleko manje investicijskih sredstava, pa tako i nisu u fokusu klijentele.

BEZPERSPEKTIVNOST U NAČINU GOSPODARENJA OTPADOM

To su Filipoviću potpuno nepoznate kategorije jer oko otpada spominje samo spaljivanje i odlaganje, postupke koji u kružnom gospodarenju otpadom uopće nemaju mjesta. Zanimljivo da se nije pohvalio suludim projektom sadašnje (i njegove) gradske uprave po kojem se biorazgradivi otpad planira trajno odvoziti na kompostiranje do stotinu kilometara daleke Novske. Uz takvo promišljanje i strategiju, ne treba nam neprijatelja, niti krize, a od ovakvog kandidata može se očekivati baš isto to što imamo i danas – bezperspektivnost i sigurno pozicioniranje Zagreba na začelju ljestvice europskih prijestolnica i po načinu gospodarenja otpadom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon