ZAGREB MEĐU TOP 12 SVJETSKIH METROPOLA PO KONZUMACIJI KOKAINA

Tekst: D. S.

Foto: McGill University

Znanstvenici s kanadskog Sveučilišta McGill analizirajući uzorke otpadnih voda iz kanalizacija velikih svjetskih gradova, napravili su kartu zlouporabe narkotika. Istraživanje koje je obuhvatilo razdoblje od 2011. do 2017. godine s 120 gradova u 37 zemalja svijeta, a među njima i Zagreb, pokazalo je da je hrvatska metropola među 12 gradova u kojima je zabilježen znatan porast trenda zlouporabe kokaina.

Osim kanadskog istraživanja, služba za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upućuje na europsku studiju analize otpadnih voda provedenu u više gradova tijekom 2018. godine u kojoj je s uzorcima zagrebačkih otpadnih voda sudjelovao i Laboratorij za analitiku i biogeokemiju organskih spojeva s Instituta Ruđer Bošković, a koja je pokazala da se na području Zagreba, tada jedinog testiranog grada u Hrvatskoj, dnevno konzumira 234.5 miligrama kokaina na 1000 stanovnika, dakle skoro tri puta više kokaina nego prema statističkim podacima od prije pet godina.

Zagreb je među prvih dvadesetak gradova i kada je riječ o potrošnji amfetamina i ecstasyja – dnevno se konzumira 76.1 miligrama amfetamina, odnosno 29.8 miligrama ecstasyja na 1000 stanovnika. Kako je pokazala navedena studija,  izmjerene količine kokaina i ecstasyja očekivano su povećane u danima vikenda, dok je zlouporaba amfetamina ravnomjerno “raspoređena“ u svim danima tjedna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon