ZAGREB I HOLDING NA RESPIRATORU

Tekst: Prof. Ivan Lovrinović
Foto: Grad Zagreb

Neki dan je po običaju pompozno uz medijsku pratnju uhapšeno nekoliko zaposlenika Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva (GSKG), a to je dio Zagrebačkog holdinga. Kažu zbog mita vezanog na obnovu nakon potresa u Zagrebu. Je li to glavni problem ove firme unutar Holdinga ili samo “navlakuša” da se ne ide dublje u kontaminirane financije? A te financije su katastrofa.

PREPRAVLJALI FINANCIJSKE IZVJEŠTAJE

Na temelju samo letimičnog pregleda njihovog financijskog izvještaja za 2019. godine vidljivo je slijedeće:

Ukupan prihod 121 milijun kuna. Na plaće ide 48 milijuna a na materijalne troškove 55 milijuna kuna. Samo na održavanje informacijskog sustava ide oko 7 milijuna kuna godišnje.

No, ukupan neto dug im je iznosio 327 milijuna kuna, od čega su se kod banaka zadužili 262 milijuna za održavanje zgrada, Taj kredit trebali bi im otplatiti korisnici, a to je značajan rizik. Samo u 2019. godini u odnosu na godinu ranije povećali su zaduženost kod banaka za ove svrhe oko 100 milijuna kuna.

U 2017. i 2018. godini su prepravljali financijske izvještaje povećavajući vrijednost potraživanja kako bi povećali vrijednost svoje imovine. Zato u nijedan financijski izvještaj Grada i Holdinga ne vjerujem, a kako će nova vlast u Zagrebu postaviti se prema ovom pitanju odredit će i njenu sudbinu. Hoće li samo čeprkati po površini ili forenzičkom revizijom konačno otkriti gdje je sve novac curio i kome? Svih proteklih godina poslovali su ova dva sustava s dobiti a evo sada kada je došla promjena najednom 300 milijuna gubitka.

FINANCIJSKI JAKUŠEVAC

GSKG je svih proteklih godina na temelju velikih prihoda koje je imao mogao urediti centar Zagreba da izgleda kao Kremlj. Uzeo sam GSKG kao samo jedan manji segment Holdinga, a mogu samo zamisliti kako je u onim većim.

Budimo iskreni; ovi izvještaji su lažna slika. Grad Zagreb ne može uopće pomoći u obnovi od potresa gdje se obvezao sudjelovati s 20 posto. I Grad i Holding sada moraju spašavati sebe i za to je potrebno vrhunsko znanje, stručnost ali i hrabrost u raščišćavanju. Moguće uštede su za naše prilike velike.

Zaključno, Grad i Holding su na respiratoru. To je svojevrsni financijski Jakuševac. Moramo znati pravu sliku i jasan program rješavanja ovog ciljano stvorenog nereda koji je očito imao duboki smisao unutar samo njima znane velike hobotnice.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon