ZAGREB – GOTHAM CITY BEZ BATMANA

Tekst: S. Kapetanović

Foto: L. Hoffmann

Grad Zagreb odavno više nije “bijeli Zagreb grad“, složit će te se iako tu ne živite. Ako ijednom godišnje dođete u Zagreb, ne možete ne uočiti išarane fasade i zidove koje neki tko zna zašto zovu “grafitima”, iako su to najobičnije šarotine koje predstavljaju bjelodan primjer uništavanja nečije privatne imovine (Slika 1). Neki su to čak shvatili kao svojevrstan street‑art, pa je na tu temu čak tiskana i knjiga. Istovremeno, u Hrvatskoj ima gradova skoro bez ijednog “grafita’, a da gradove u susjednim državama niti ne spominjem.

KOMUNALNO RUGLO

Vandali su očito prisvojili naš grad, a gradska uprava, očito, u tome ne vidi ništa loše. A što je s građanima čija je to imovina, i koji su svojim novcem uredili fasadu da bi je netko dan-dva kasnije ponovo išarao? Čemu služe nadzorne kamere na ulicama i trgovima, koje smo mi građani financirali iz naših džepova putem prireza i komunalnih naknada? Što one snimaju, ljude koji nepropisno prelaze ulicu ili kriminalnu devastaciju privatne i gradske imovine?

Slika 1: Fasada u Ozaljskoj ulici

Tu su i uništene table i panoi na stajalištima javnog prijevoza koji su građanima trebali pokazati gdje su im najbliža skloništa i podučiti ih što da učine u slučaju potresa. Na svakom je stajalištu bila postavljena karta s označenim površinama za sklanjanje, površinama za šatorska ‘naselja’ i pripadajuće upute. Nije potrajalo dugo, a neki su prpošni vandali odlučili te karte kidati, uništavati, po njima šarati, tako da danas nisu nimalo čitljive i predstavljaju komunalno ruglo (Slika 2). U međuvremenu grad je pogodio jak potres koji je izazvao štete koje se i dan‑danas vide, nakon pune 3 godine. Koja je bila korist od tih uništenih tabli, koje su bile zamišljene da spase ljudske živote? Živote i tih vandala i njihove rodbine. Koristi nije bilo! Vandali su ostali vjerni svojim flomasterima kojima su nastavili poput male djece šarati po tim uništenim kartama, a gradska uprava je pred tom devastacijom gradske imovine lijepo zatvorila oči. Gradska se uprava očito drži kao da ih se taj vandalizam uopće ne tiće, jer da je table postavila bivša gradska uprava, pa ih nije briga što se s njima danas događa. Podsjetimo, navedene table je postavio zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama (UHS) na čijem čelu se tada nalazio pročelnik Pavle Kalinić.

Slika 2: Uništena tabla s uputama za postupanje u slučaju potresa na okretištu autobusa na Jarunu. Identično je i na Srednjacima i drugdje po gradu!

Potres je prije tri godine dobrano uzdrmao grad Zagreb. Mnogi i danas žive okruženi raspucalim zidovima s kojih se svakodnevno trusi žbuka. Srećom, nisu svi kvartovi jednako stradali, pa gradonačelnikova Trešnjevka izgleda sasvim dobro. Zato ne čudi da mu je bilo važnije crne vrećice za smeće zamijeniti plavima, nego se pobrinuti za postradale sugrađane.

KOMENTARI O TT S DRUŠTVENIH MREŽA

Ove godine, avaj, grad su pogodile i jake oluje, a trupci srušenih stabala još uvijek krase mnoge parkove. No predizborna je godina, pa se gradska vlast odlučila posaditi 8000 novih stabla, čak na mjestima gdje za to baš i nema smisla, po pretjeranoj cijeni, dakako. Po dječjim igralištima se istovremeno kočopere pretrpane kante za smeće (Slika 3), a na Trešnjevci su mnogi kontejneri potpuno uništeni (Slika 4) zahvaljujući komunalnoj službi koja ih tu i tamo prazni. A prazne ih, valjda, kad nemaju što drugo za raditi (Slika 5). Kako je to bilo moguće da se u vrijeme “korumpirane” bivše vlasti smeće odvozilo svakodnevno?

Slika 3: Prepuna kanta za smeće u dječjem parku na Trešnjevci pored osnovne škole nije ispražnjena danima

Slika 4: Uništeni kontejneri na Jarunu

Slika 5: Prepuni kontejneri koji su očito ili premali za količinu smeća u bloku, ili se prerijetko prazne. Gradsko “more”, Jarun.

Zagrebački gradonačelnik se hvali da nemaju niti jednu korupcijsku aferu. Živi bili pa vidjeli! Poslovica kaže “tko radi, taj i griješi“. Poruka je da tko ne radi ‑ niti ne griješi. A griješi li on ili ne, možete provjeriti u komentarima na društvenim mrežama.

A Gotham City iz naslova? Pa pogledajte broj svakodnevnih krvnih delikata, pucnjava, premlaćivanja, zapaljenih automobila, paleža, provala, ucjena, osveta i pljački u gradu koji se hvali da je siguran, štoviše sigurniji od drugih. U to netko može uvjeriti samo one koji tu ne žive i ne znaju Hrvatski.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon