ZAGONETNA SMRT NA HRVATSKOM RADIJU?

Tekst: Panopticum

Foto: Hrvatski radio

Domaći medijski prostor u subotu, 3. lipnja 2023. preplavila je vijest o iznenadnoj smrti glazbenog urednika Hrvatskog radija Ivana Dvoržaka. Dugogodišnji glazbeni urednik HR-a preminuo je na radnom mjestu u večernjim satima u petak, 2. lipnja 2023. godine. Mediji navode kako je Dvoržaku iznenada pozlilo te večeri oko 22 sata, a iako je odmah pozvana Hitna pomoć svi njihovi pokušaji oživljavanja bili su uzaludni.

Međutim, prema dostupnim informacijama s HRT-a plasirana vijest iz “Hrvatske katedrale duha” putem medija na okolnost Dvoržakove smrti nije sasvim točna. Ivan Dvoržak je umro u 19.20 sati a ne u 22 sata kako su priopćili mediji, uključujući HRT. U spomenuto vrijeme (22 sata) je možda po njega došao tek mrtvozornik.

Naime, Hitnu pomoć su djelatnici HRT-a dugo zvali dok se netko nije odazvao. Dvoržakovi kolege s HRT-a su zvali sve dostupne brojeve. Kao djelatnici javnog medijskog servisa zasigirno znaju kako se to radi. Međutim, kad je Hitna pomoć došla nisu ih htjeli pustiti preko porte do studija gdje se nalazio nesretni Dvoržak dok se kolega koji je sjedio uz Dvoržaka nije osobno spustio do porte. U tom periodu konfuzije izgubljeno je dragocjeno vrijeme.

Naime, portir na HRT-u iz, zasad, nepoznatog razloga nije htio propustiti osoblje Hitne pomoći koje je bilo pozvano na intervenciju. Da jest, možda bi Ivan Dvoržak preživio. Povodom toga moglo bi se postaviti sasvim legitimno pitanje: Koga portirska služba HRT-a zaista čuva, i od koga?

Zaista, tko na HRT-u može zabraniti ulazak Hitne koja je pozvana u pomoć? I ako jest, u kojem pravilniku HRT-a to precizno piše?

Kod ovakvih intervencija, svaka je minuta presudna. Zbog nepravovremene prve pomoći su već mnogi stradali. Reanimacija je trebala započeti čim je čovjek pao. Međutim, kako se sada vidi, izgubilo se vrijeme i na telefoniranje.

Ivan Dvoržak rođen je 1973. godine u Zagrebu gdje je završio srednju školu. Diplomirao je Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dvoržak je na Hrvatskome radiju počeo raditi kao vanjski suradnik 2003. godine a protekla dva desetljeća surađivao je gotovo u svim emisjama Hrvatskoga radija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon