ZADARSKI TURISTIČKI KIČERAJ

Tekst: N. Š. Tonin

Foto:  D. Welle

Šetnica na Forumu postala je pravi umjetnički buvljak. Iz Zadra s osmjehom, reklo bi se. Parada plagijata i kiča. Što sve turisti nose doma na sramotu Zadru. Prevareni kako se radi o originalima. Tko se bavi turizmom, tko je obilježen njime, zna kako je najbolja usmena reklama – ali u ovim i ovakvim slučajevima i najgora moguća. Kada donese u Zadru kupljenu „umjetničku sliku“ s željom da s njom ukrasi dušu doma i da ga na Zadar podsjeća i spozna kako je grubo prevaren i kako je uz novac izgubio i vjeru u ovaj grad – u ove ljude, svu gorčinu prevare. I počne o tome govoriti prijateljima i kada to krene od usta do usta, ode to u svijet, ode u negativu i ono s početka teksta „Iz Zadra s osmjehom“ pretvori se „Iz Zadra s gorčinom“.

BUVLJAK TEZGAROŠKIH FIGURICA

Što se tu sve ne prodaje pod lažnjaka kao original. Motivi Lipovca, Vidovića, Motike, Croate, Hegedušića, starih talijanski majstora… koliko retuš slika. Loših pod „original“ replika. Strojnih obrada grafika… buvljak tezgaroških figurica… ko da smo na čuvenoj „Arizoni“ u BiH ali s „umjetničkim predznakom. Sramota za ovaj grad, Turističku zajednicu, za renome grada, jednog od 15 najstarijih gradova na svijetu. Turističkoj metropoli Mediterana.

CRNILO I BLATO PREVARE

Toliki rade bez dozvole… otimaju kupce ovima s dozvolom, istinskim umjetnicima banalno smiješnim cijenama koje eto zbog „lijepih očiju“ daju budi zašto samo da prodaju. Odvlače im brutalno i nekulturno kupce s njihovoga štanda koji uredno ne malo plaćaju gradu. A ti i takvi ne plaćaju nikome ništa a nanose ljagu na obraz svima. Crnilo i blato prevare i čega sve ne na lice grada. Gdje je inspekcija. Ima li grad Zadar uopće osposobljenoga inspektora za ovaj oblik nadzora. Gdje je provjera dozvola. Ispada tako da na Forum možete iznijeti stari štednjak i prodavati ga „kao instalaciju i da ne budem nepristojan i banalan, ne bih nabrajao dalje, mislim kako je svima jasno što želim reći.

GDJE SU MJERODAVNI?

A o ovom svoje trebaju reći mjerodavni, toliko nam bar duguju, trebaju zaraditi svoju plaću, zaštiti nas od sveopće sramote, jer da se revolt koji vrije ne pretvori u što gore, da koji od prevarenih turista ne uzme pravdu u svoje ruke, i jednom od tih „umjetnika“ nabije na glavu njegovu „umjetninu“ ili ne daj Bože baci ga u more sa svim tim njegovim „rukotvorinama“. Ne prizivajmo vraga…

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon