ZADARSKI FRANJO ASIŠKI

Tekst: Doc. dr. sc. Patrick Levaj

Foto: Hrvatsko književno društvo Zadar

Bez tradicije ne bi postojao neki narod, a narod pamti svoje junake i time dobiva svoj identitet. Zahvaljujući slikovnici u nakladi Hrvatskog književnog društva Zadar autora Nikole Šimića Tonina narodno pamćenje postaje sad uprizoreno.

Priča o Blaženom Jakovu Zadraninu može se približiti na nekoliko razina: kao zanimljiv životopis jednog franjevca, kao naglašena empatija prema čovjeku u nevolji i kao povezanosti s prirodom koja ga približava sa svetim Franjom Asiškim. Slikovnica je namijenjena svim čitateljima bez obzira na dob. Lako je pamtljiva i sadrži svevremensku poruku. Kako se boriti s moćnijim neprijateljem? Zec je ranjen i okružen sa svih strana. Svaki čovjek je ranjen i okružen raznim oblicima moći. Na koga se mi oslanjamo kad nas zadesi smrtna opasnost na olujnom moru? Ne mislimo u tom trenutku na znanost, ideologiju, tehnologiju i umjetnu inteligenciju, koliko zazivamo Božju pomoć. Kršćanstvo je otkrilo dušu u čovjeku, a prije toga su postojali nemilosrdni odnosi moći. Sidro se dakle baca na mjesto gdje će brod, čovjek ili zec imati mir i utočište.

Zadrani mogu biti ponosni da su u svome gradu u 15. stoljeću imali franjevca Jakova Blaženog. On je živi svjedok kršćanskog nauka i zaslužuje slikovnicu jer ćemo mu se time zahvaliti. Neka nam duhovni junaci hrvatskog naroda ostanu što duže u pamćenju!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon