ZADARSKI ARHEOLOZI ISTRAŽUJU POTONULI BROD KOD PULE

Tekst: R. F.

Foto: ICUA

Zadarski Međunarodni centar za podvodnu arheologiju (ICUA) prije nekoliko dana je započeo je s podvodnim arheološkim istraživanjima na rtu Franina koji se nalazi južno od Pule. Naime, na toj lokaciji se nalazi potopljeni brod iz 17. stoljeća koji je prevozio teret staklenog posuđa i perlica, a na samom dnu su vidljivi topovi i sidra koji su pripadali potonulom brodu. Osim brodskog tereta arheolozi iz Zadra istražuju i ostatke drvene brodske konstrukcije.

Arheološka istraživanja pod morem podvodnih arheologa iz Zadra ove godine su nastavak prošlogodišenje kampanje, a s obzirom na očite tragove pljačkanja nalazišta, ovo je i vremenska utrka za spas hrvatske podvodne kulturne baštine. Stručna ekipa provodi i neke pionirske zahvate podvodne konzervacije topova, koji će omogućiti podvodnim posjetiocima – roniocima, uživanje u ovom podvodnom kulturnom dobru.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon