KIŠA POTOPILA HRVATSKU – ZADARSKA ŽUPANIJA POD VODOM

Tekst: Nina Francetić

Foto: HVZ

Velika količina padalina prouzrokovala je na području Zadarske županije izlijevanje rijeke Zrmanje u Obrovcu te rijeke Otuče u Gračacu. Putem aplikacije Upravljanje vatrogasnim intervencijama zabilježeno je 30 tehničkih intervencija uzrokovanih nevremenom koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata, plavljenje prometnica i dvorišta. U promatranom razdoblju na intervencijama je sudjelovalo ili i dalje sudjeluju  JVP Zadarske županije, lokalni DVD-ovi te je na područje Gračaca upućena i Intervencijska vatrogasna postrojba (IVP) Zadar, a ukupno je angažirano 66 vatrogasca s 35 vatrogasnih vozila.

Tijekom večeri i noći kod Gračaca je na terenu bilo 7 timova za ispumpavanja odnosno 18 vatrogasaca iz JVP Gračac, DVD Gračac i IVP Zadar s pumpama. Samo do večeri  je izvršeno 30 ispumpavanja, a kod mnogih objekata trenutno nije bilo moguće izvršiti ispumpavanja jer su cijele ulice pod vodom te se čeka njeno povlačenje. Ispumpavanja i saniranja posljedica poplava su u tijeku.

Prema izjavi Mateja Rudića, zapovjednika Vatrogasne zajednica Zadarske županije, u Gračacu je situacija trenutno bolja jer se voda povukla iz objekata, a još je nekoliko objekata poplavljeno. Povrh toga, u  Obrovcu su angažirani DVD-ovi Žegari i Obrovac te će se tu pojačati vatrogasne snage kada se voda povuče.

I u Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je 13 tehničkih intervencija: ispumpavanja vode, uklanjanje grana s prometnica, sanacija šahtova na području Knina, Đevrska, Uzdolja, Piramatovaca, Tribunja i Srime na kojima je ukupno sudjelovalo 31 vatrogasac s ukupno 13 vatrogasnih vozila iz JVP-a Knin i Vodice te DVD-a Skradin, Sveti Juraj Kistanje i Biskupija.

Osim u navedene dvije obalne županije, kišno nevrijeme uzrokovalo je i velik broj intervencija na području Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije. U Požeško-slavonskoj županiji zabilježeno je 6 vatrogasnih intervencija na području Oljasi, Radovanci, Prekopakra, Pakrac i Dervišaga, a radilo se o tehničkim intervencijama ispumpavanja vode iz kuća, bunara, dvorišta te pregled šahta gdje je izlazila voda. Na  tim intervencijama ukupno je sudjelovalo 35 vatrogasaca s 6 vozila iz JVP Požeško-Slavonske županije, JVP Požege te DVD-a Toranj, Velika, Prekopakra, Badljevina i Pakrac.

U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je 6 tehničkih intervencija ispumpavanja vode iz kuća, podruma, dvorišta te uklanjanja granja s prometnica. Objekti su se branili izgradnjom zečjih nasipa na kojima je sudjelovalo ukupno 28 vatrogasaca s ukupno 8 vatrogasnih vozila iz JVP Novska, Kutina te DVD-a Hrvatska Dubica, Letovanić, Rujevac, Dvor i Divuša.

Prema zabilježenim podacima u aplikaciji UVI u ponedjeljak, 15. svibnja 2023. do 17 sati zabilježene su tehničke intervencije uzrokovane kišnim nevremenom i u drugim krajevima Hrvatske.

Na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježeno je 7 tehničkih intervencija (ispumpavanja objekta i potopljenog broda, odčepljenja oluka, uklanjanje grane i stabla) te su angažirana 23 vatrogasca sa 7 vozila.

Na području Brodsko-posavske županije zabilježene su 3 tehničke intervencija ispumpavanja vode iz objekata, a za to je angažirano 6 vatrogasaca s 3 vozila.

Na području Međimurske županije zabilježeno je 5 tehničkih intervencija ispumpavanja vode te uklanjanja srušenih stabala, angažirano je 20 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježeno je 7 tehničkih intervencija (ispumpavanja vode iz objekata, uklanjanje stabla sa prometnice)  te je angažirano 26 vatrogasaca sa 7 vozila.

Na području Virovitičko-podravske županije angažirano je 29 vatrogasaca s 8 vozila, a zabilježeno je 7 tehničkih intervencija.

Na području Varaždinske županije zabilježeno je 7 tehničkih intervencija te je angažirano 32 vatrogasaca sa 11 vozila.

Na području Karlovačke županije zabilježeno je 4 tehničkih intervencija (ispumpavanja vode, uklanjanje stabla, te postupci obrane od poplava – izrade zečjih nasipa kao i vršenje pripremnih aktivnosti – punjenje vreća s pijeskom) te su angažirana 36 vatrogasac sa 16 vozila.

Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je 6 tehničkih intervencija (ispumpavanja vode iz objekta, uklanjanje stabla sa prometnice, čišćenje kolnika, te ispod mosta)  te je angažirano 17 vatrogasaca sa 7 vozila.

Na području Zagrebačke županije također je zabilježeno 6 tehničkih intervencija (ispumpavanja, uklanjanja grane, čišćenje prometnice) te je angažirano 22 vatrogasca s 8 vozila.

Zaključno, do sada je na području cijele Hrvatske tijekom 14. i 15. svibnja 2023. zabilježeno ukupno 226 različitih vatrogasnih intervencija  u kojima je ukupno angažirano 735 vatrogasaca s 275 vatrogasnih vozila.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon