ZABRANA RADA NEDJELJOM JE NESPOJIVA S DEMOKRATSKIM NAČELIMA

Tekst: Strahimir Kapetanović

Foto: D. L./NL

Zabrana rada!? Pa zar pravo na rad nije zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske? Još k tome, zar to može vrijediti za samo jednu kategoriju radnika pa bili oni i trgovci? Gdje je tu opet Ustavom zajamčena ravnopravnost? Gospodo političari, zabraniti rad bilo kome u bilo kojem danu u tjednu,  jednako je kao i zabraniti pravo na život.

Ako baš hoćete, izvolite zabraniti rad nedjeljom svima! Pa da u nedjelju imaju slobodni dan i vozači autobusa, tramvaja, taksisti, radnici na crpkama, kontrolori leta, piloti, trgovci, pomorci, liječnici i medicinske sestre, konobari, kuhari, dostavljači, hotelsko osoblje i mnogi drugi. I oni imaju svoje obitelji, ne samo trgovci. I nemojmo zaboraviti proširiti zabranu i na crkve, i one bi po istoj “logici” trebale omogućiti svojim zaposlenicima, svećenicima, da imaju dan za svoje obitelji, a imaju ih.

Zabrane su nespojive s demokratskim načelima, a vi to gospodo političari, uporno promičete! Zar živimo u diktaturi? Ako je nedjelja sveti dan kada se ne radi, niti vaše služavke, tajnice, ni kuhari ne bi smjeli raditi za vas. Pa niti vaše supruge. Pričam gluposti, pa vi sigurno u nedjelju kuhate sami za sebe! Jer, ako kuhate za druge – to je rad, eksploatacija čovjeka po čovjeku!

Turisti bi trebali uvažavati naše specifičnosti, jer u nedjelju ne bi smjela raditi niti pogranična niti temeljna policija, pa bi ulazak u Republiku Hrvatsku, pa i izlazak iz nje trebao biti moguć samo od ponedjeljka do subote (i tada skraćeno). Restorani bi bili zatvoreni, a turisti bi sami kuhali svoje obroke na plaži, premda se niti to ne bi smjelo zbog drugih komunalnih zabrana. Hotele i kampove ne bi smjeli napustiti u nedjelju jer blagajnice niti recepcionari ne bi smjeli raditi, pa niti sobarice. Sve bi trebalo biti zaključano.

Nedajbože da nekome u nedjelju pozli, jer ne bi smjela raditi niti hitna pomoć, bolnice pa niti ljekarne. Zabrana bi se posebno trebala ticati intelektualaca koji ne bi smjeli nedjeljom pisati niti slikati. Možda bi se tim luzerima moglo dopustiti da nedjeljom šeću po Savskom nasipu pod uvjetom da ne rade intelektualno, kao niti svi ostali lojalni građani koji podržavaju svakojake zabrane, pa i zabrane rada nedjeljom.

Gospodo političari, probudite se! Gospodarstvo nam propada, a vi biste zabranjivali rad!? Zar ste zaboravili tko vas hrani?

U Zagrebu, 10. svibnja 2021.

Strahimir Kapetanović

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon