ZABILJEŽENA RIJETKA VRSTA TAMNE SOVE JASTREBAČE

Tekst: Geonatura/Panopticum

Footo: J. Ledinšćak

Geonaturina grupa za istraživanje ptica je u okviru svojih aktivnosti na terenskom istraživanju zapazila i dokumentirala izuzetno rijetku ptičju vrstu sove – tamnu morfu jastrebače. Naime, prema istraživanjima populacija u Hrvatskoj i Sloveniji, ova se morfa pojavljuje u oko samo 6 posto jedinki. Sova jastrebača noćni je stanar šuma, kojima bešumno leti i lovi. Slična je šumskoj sovi, ali je veća, s rasponom krila od 124 do 134 centimetara. Budući da živi u planinskim šumama s mnogo snijega, svjetlije je boje, dok su sivosmeđi primjerci s tamnijim, uzdužnim prugama vrlo rijetki.
Geonatura je specijalizirana za zaštitu prirode, procjenu utjecaja na prirodu i okoliš te za biološku inventarizaciju i biomonitoring. U svojim aktivnostima Geonatura olakšava suradnju između znanstvene zajednice, javnih i privatnih subjekata koji sudjeluju u očuvanju prirode i time predstavlja važnu kariku između državnog, javnog i privatnog sektora u projektima i aktivnostima vezanim uz zaštitu i očuvanje prirode.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon