ZA RAZOTKRIVANJE PEDOFILIJE AUSTRALSKI MEDIJI KAŽNJENI S 1,1 MIL AUS DOLL

Tekst: Panopticum

Foto: BBC

Sud u Australiji odredio je da dvanaest medijskih tvrtki mora platiti ukupno 1.1 milijun australskih dolara kazne zbog objave dijelova optužnice protiv bivšeg vatikanskog rizničara Georgea Pella za seksualno zlostavljanje djece. Među kažnjenim medijima su Sydney Morning Herald, Australian Financial Review, radiostanice 2 GB i Channel Nine, a najvišu zbirnu kaznu, u visini 450 tisuća australskih dolara, mora platiti list The Age u vlasništvu Nine Entertainmenta, dok portal news.com.au News Corpa mora za samo jedan online članak platiti kaznu od 400 tisuća australskih dolara.

Naime, usprkos odluci suda, dio australskih medija ipak je pisao o slučaju, te se 12 medija i 18 novinara zbog toga koncem prošle godine našlo na optuženičkoj klupi i to nakon što je država pristala odbaciti sve optužbe protiv novinara i urednika. Ipak, u veljači 2021. godine mediji su priznali krivnju za kršenje naredbe o zabrani otkrivanja informacija iz procesa te je sudac Visokog suda savezne države Viktorije John Dixon u petak, 4. lipnja 2021. donio presudu ustvrdivši da su medijske kuće “ugrozile naredbu o zabrani, umanjujući njezin smisao ili učinkovitost izvještavajući suprotno njezinim odredbama”. Pritom je sudac Dixon izjavio da ne prihvaća obranu medijskih kuća da su zabranu prekršile u iskrenom uvjerenju da njihov način izvještavanja nije suprotan odredbama zabrane.

Podsjetimo, kardinala Pella – bivšeg vatikanskog rizničara i nekadašnjeg savjetnika pape Franje, porota je u prosincu 2018. godine osudila za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u katedrali u Melbourneu daleke 1996. godine. Kardinal Pell je u zatvoru proveo više od godinu dana i to kao do sad najviši dužnosnik katoličke crkve zatvoren pod optužbom za seksualno zlostavljanje djece.

Međutim, australski Visoki sud u travnju 2020. godine jednoglasno je poništio tu presudu. Odlukom suda medijima je bilo zabranjeno izvještavati o procesu i presudi iz 2018. godine kako ona ne bi utjecala na novo suđenje, a kojim je osuđujuća presuda protiv njega kasnije odbačena.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon