ZA DEMOGRAFSKU REVITALIZACIJU NUŽNA MEĐURESORNA SURADNJA

Tekst: Panopticum

Foto: Vlada RH

U Banskim dvorima održana je u četvrtak, 7. veljače 2019. godine 142. sjednica Vlade. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljena je 21 točka, među kojima i novi Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kojim je omogućeno da se svi modeli stambenog zbrinjavanja po povlaštenim uvjetima s dosadašnjih područja od posebne državne skrbi, koja su obuhvaćala 185 jedinica lokalne samouprave, prenesu na dodatnu 151 jedinicu, odnosno na ukupno 336 jedinica lokalne samouprave, što obuhvaća dvije trećine države.
“Hrvatska je, kroz provedbu postupka stambenog zbrinjavanja, dosad uložila ukupno 22 milijarde kuna, odnosno – izgradila preko 156.500 obnovljenih kuća i stanova za što je utrošeno 17,5 milijardi kuna”, rekao je državni tajnik Mažar.
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić također je istaknula da će sve ove mjere doprinijeti demografskoj revitalizaciji, osobito demografski opustošenih područja, a navela je i jednu značajnu socijalnu komponentu. “Vidi se iz uredbe da će se posebno stimulirati i bodovati mlade obitelji, obitelji s više djece, osobito školske i predškolske dobi te one koje su slabijeg imovinskog statusa”, rekla je ministrica. Također, istaknula je da je zakon predvidio i rješavanje stambenog pitanja žrtvama nasilja u obitelji.
Ministrica je nabrojila neke od mjere ostalih ministarstava te naglasila nužnost međuresorne suradnje.
“Mislim da su suglasni brojni članovi Vlade koji su također u okviru svojih resora involvirani u nizu mjera koje poduzimamo, a usmjerene su za demografsku revitalizaciju i drago mi je da ste spomenuli i neke od aktivnosti ministra Štromara, Tolušića, ministrice Žalac, a u konačnici i porezne reforme koje su također dio tih aktivnosti, a i dobru suradnju s ministrom Goranom Marićem kada je riječ o stavljanju u funkciju brojnih objekata državne imovine”, zaključio je premijer Plenković.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon