YARN BOMBING 2023 – KREATINVA RADIONICA ZA OSOBE S TEŠKOĆAMA VIDA I SLUHA NA ZAGREBAČKOM ZRINJEVCU

Tekst: Panopticum

Foto: Mali dom Zagreb

Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb u suradnji s Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba „Dodir“ ove godine po drugi put organizira događanje Yarn Bombing koje se već nekoliko godina odvija u 20 država diljem svijeta. Yarn Bombing obilježava se izradom i prezentacijom različitih instalacija od vune.

Događanje će se održati 15. lipnja 2023. s početkom u 16 sati u zagrebačkom parku Zrinjevac uređenjem dijela parka u Livadu cvijeća vunenim sadržajima koji će biti blagi za prirodu te dovoljno ugodni i prepoznatljivi svačijem oku, dodiru što je cilj u osvještavanju javnosti. Uz instalaciju će se održati i pregršt kreativnih te iskustvenih radionica kako bi posjetitelji mogli sami izraditi svoj vuneni uradak i iskusiti različite senzorne doživljaje te osvijestiti na koji način mogu funkcionirati osobe s oštećenjem vida i sluha te višestrukim poteškoćama.

Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom ovim putem poziva zainteresiranu javnost da poprati događaj i na taj način pridonese osvještavanju i senzibilizaciji okruženja prema osobama s oštećenjem vida i sluha s višestrukim teškoćama.

Projektu su se priključili korisnici te njihovi roditelji i članovi obitelji te rahabilitaori koji radove od vune izrađuju s korisnicima kroz programske aktivnosti i u slobodno vrijeme. Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom posebno naglašava ostvarenu suradnju s vrlo entuzijastičnim i kreativnim timovima Domova za starije osobe Ksaver i Pešćenica u Zagrebu čiji su se korisnici i ove godine rado odazvali aktivnostima izrade radova od vune. Cilj događanja je podizanje svijesti o osobama s oštećenjem vida i sluha te višestrukim poteškoćama, usmjeravanje pažnje na njihove potrebe i prije svega na mogućnosti.

Da podsjetimo, događaj u Zagrebu će se održati na rođendan Helen Keller, a njegov je cilj poticanje svjesnosti o gluhoslijepim osobama te osobama s višestrukim poteškoćama. Helen Keller opisuje se kao vrlo inspirativna osoba koja je, iako gluhoslijepa, postigla vrlo visoku razinu komunikacije. Postala je autorica brojnih djela te zagovornica osoba s poteškoćama u području vida i sluha uz mnogobrojna druga postignuća.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon