XVII FILMSKI FESTIVAL O LJUDSKIM PRAVIMA

Tekst: B. D.

Foto: AKC

Festival filmova o ljudskim pravima (Human Rights Film Festival 2019.) u svom sedamnaestom izdanju donosi sedam filmova koji u riječkom Art-kinu Croatia gostuju od 6. do 8. prosinca 2019. godine, a ovogodišnje izdanje, organizirano u sklopu programskog pravca Doba moći, dijela programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, uz filmski donosi i diskurzivni program. Ulaz na sve programe u sklopu festivala je slobodan.

U znaku promicanja ljudskih prava, i ovo izdanje donosi tri dokumentarna i četiri igrana filma, a festival otvara novi maestralni film velikog portugalskog redatelja Pedra Coste, dokufikcijska drama Vitalina Varela o udovici sa Zelenortskih otoka koja prvi put dolazi u Portugal nakon smrti supruga koji je ondje, u potrazi za boljim životom, boravio gotovo trideset godina. Slijedi treći dugometražni film Olivera Laxea Bit će vatre, humana studija o društvenoj stigmi i emocionalnom teretu koji nose bivši osuđenici te kritički komentar na zapuštenost i izumiranje galicijskih sela u koje je autor smjestio protagoniste.

U subotu, 7. prosinca 2019., program otvara film Martin Eden, adaptacija istoimenog polu-autobiografskog romana Jacka Londona iz 1909. godine, čiju radnju nagrađivani redatelj Pietro Marcello transponira iz Oaklanda u idiličnu, neimenovanu talijansku luku u neodređene godine 20. stoljeća. U nastavku slijedi diskurzivni program filmologa Borisa Ružića, Saše Stanića i Nikice Gilića o tematskim preokupacijama Martina Edena. Večer zaključuje Present Perfect kineske dokumentaristice Shengze Zhu, impresivan dvosatni portret suvremene generacije čiji se online i offline svjetovi tijesno isprepliću.

Posljednji dan festivala donosi tri filmske poslastice, redom: Južni terminal, napeta francusko-alžirska drama o doktoru otetom usred alžirskog građanskog rata, prisiljenom da brine o pobunjeničkom vođi, Medena zemlja, fascinantna dokumentarna priča o drevnom pčelarstvu u zabitim planinskim predjelima Makedonije, višestruko nagrađena na festivalu u Sundanceu, te Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom, manje poznati novinarski portret autora milenijske književne trilogije.

Da podsjetimo, Human Rights Film Festival (HRFF) – Festival filma o ljudskim pravima neprofitni je projekt dviju istaknutih organizacija nezavisne kulture – Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture «URK», pokrenut 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava u mediju filma koji od samog svog početka materiju festivala nastoji oblikovati programima koji promoviraju otvorenost, multikulturalnost, toleranciju i slobodu izbora. Od 2009. godine festival se paralelno održava u Zagrebu i Rijeci.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon