WMO U SLJEDEĆIH 5 GODINA NAJAVIO PREKORAČENJE GLOBALNE TEMPERATURE OD 1,5 °C

Tekst: Panopticum

Foto: WMO

Prema novim klimatskim podacima Svjetske meteorološke organizacije (WMO), vjerojatnost je od 40 posto da će prosječni porast godišnje globalne temperature zraka privremeno dostići 1,5 °C u odnosu na predindustrisjko razdoblje, barem u jednoj od sljedećih pet godina. Naime, ova vjerojatnost se s vremenom povećava a vjerojatnost privremenog dosezanja 1,5 °C uglavnom se udvostručila u usporedbi s prošlogodišnjim predviđanjima. Izvještaj se temelji na stručnom znanju međunarodno priznatih klimatologa i na najboljim prognostičkim sustavima vodećih klimatskih centara diljem svijeta kako bi se donosiocima odluka pružile pravodobne i relevantne informacije.

Osim toga, a prema izvještaju Globalno godišnje i dekadsko ažuriranje klime koje izdaje britanska meteorološka služba (Met Office), WMO-ov vodeći klimatski centar, postoji vjerojatnost od 90 posto da će barem jedna godina u razdoblju od 2021. do 2025. postati najtoplija otkada postoje mjerenja.

Podsjetimo, prema izvješću WMO-a o Stanju globalne klime 2020. objavljenom u travnju 2021., u 2020. godini – jednoj od tri najtoplijih otkada postoje mjerenja, prosječna globalna temperatura bila je viša za 1,2 °C u odnosu na predindustrijske vrijednosti. Istaknuto je ubrzanje u pokazateljima klimatskih promjena kao što su podizanje razine mora, otapanje morskog leda, ekstremno vrijeme, kao i pogoršanje utjecaja na socioekonomski razvoj. Naime, prema Pariškome sporazumu u ovome stoljeću potrebno je zadržati porast globalne temperature zraka znatno ispod 2 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje i nastaviti s naporima da taj porast bude do 1,5 °C. Nacionalne obveze za smanjenje emisija, poznate kao nacionalno utvrđeni doprinosi (NDC), trenutno su daleko ispod onoga što je potrebno za postizanje ovog cilja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon